Foto:Klix.ba

Detalji iz sudnice: Meškovića prijavio sin, pola karata za Muzeje zločina bilo krivotvoreno

Na ročištu za određivanje pritvora predsjedniku Saveza logoraša BiH Jasminu Meškoviću, održanom u sudnici Općinskog suda Sarajevo, izneseni su novi detalji o predmetu “Memori”, uz ostale i da su u omjeru 50:50 štampane regularne i krivotvorene karte za “muzeje” u Sarajevu i Mostaru.

Općinski sud u Sarajevu će donijeti konačnu odluku da li će osumnjičenima – penzioneru Jasminu Meškoviću i uposlenici udruženja Bosanski muzej sjećanja Suadi Nožić – biti određen jednomjesečni pritvor.

Udruženje Bosanski muzej sjećanja stoji iza Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Muzeja žrtava rata i genocida u Mostaru.

Na ročištu su došli do izražaja zamršeni odnosi porodice Mešković, što je neodvojivo od samog procesa koji se vodi protiv, kako je to Tužilaštvo KS okarakterisalo, organizovane grupe udružene radi pribavljanja imovinske koristi.

Naime, Jasmina Meškovića je prijavio njegov stariji sin, protiv kojeg će, prema najavama advokata osumnjičenih Damira Alagića, biti podnesena krivična prijava zbog ucjenjivanja i zbog njegove, kako je to istaknuto, odgovornosti u cijelom slučaju.

“Za muzej se još možemo dogovoriti ako se plati”, pročitao je advokat Alagić poruku koju je dobio Mešković stariji.

Međutim, porodični odnosi Meškovića, koje je odbrana potencirala, nikako nisu zasjenili navode tužiteljice Kantonalnog tužilaštva KS Bojane Jolović, koja je istakla da je predmet još uvijek u početnoj fazi.

“Cijena karata bila je 8 KM za studente i 10 KM za ostale. Prvobitne instrukcije su bile da krivotvorenih karata bude 20-30 posto, da bi taj omer kasnije došao na 50 posto. Uposlenici su novac predavali direktno osumnjičenima”, kazala je Jolović.

Štampane su, kako je to istaknute, po dvije karte sa istim rednim brojem.

“Sin Jasmina Meškovića je detaljno obrazložio na koji način je funkcionisala prodaja. Četvero dodatno osumnjičenih je gotovo identično potvrdilo tu priču”, rekla je tužiteljica Jolović.

Budući da je predmet “Memori” još uvijek u početnoj fazi, tužiteljica Jolović nije mogla govoriti o ukupnom iznosu koji je ostvaren navodnim počinjenjem ovih krivičnih djela.

“Jedna uposlenica je kazala da je za jedan mjesec, kada je posjećenost bila veća, predala oko 10 hiljada KM”, rekla je Jolović.

Krivotvorene karte su se, prema riječima tužiteljice Jolović, štampale u istim štamparijama kao i regularne, u Sarajevu i Fojnici, te da će predstavnici tih štamparija tek biti pozvani na razgovor.

Tužilaštvo KS tereti Meškovića i Nožić da su bili kontinuirano uključeni u krivotvorenje karata od 2017. godine do konca 2019. godine kada su uhapšeni. Pretresima su izuzeti brojni dokumenti koji će se koristiti tokom suđenja.

Uposlenici muzeja su, prema navodima sa današnjeg ročišta, radili za plaću od 450 KM. Spominjao se također određeni iznos novca koji se na ruke vraćao “poslodavcu”.

Suada Nožić je, s druge strane, posljednjih 10 mjeseci imala neto plaću od 1.900 KM. Jasmin Mešković, predsjednik skupštine udruženja, za predmet je bitan kao neformalni šef cijele grupe.

Advokat Alagić je kazao da treba biti oprezan sa nazivom muzej, budući da prema novom zakonodavstvu za muzej treba odobrenje ministarstva, na šta je tužiteljica Bojana Jolović replicirala da ni to ne ide u prilog osumnjičenima.

Odbrana se zasnivala uglavnom na ulozi sina Jasmina Meškovića, koji je navodno prijetio njemu i njegovoj bolesnoj supruzi.

“Tražio je 5.600 KM da otkupi papire za Muzej”, rekao je advokat Alagić.

Iskoristio je također priliku da inkriminira uposlenike muzeja, budući da su bili u direktnom kontaktu sa ulaznicama i novcem od tih ulaznica.

Na ročištu je spomenut i stan od 109 metara kvadratnih, a kao zvanični kupci spominju se upravo Mešković i Nožić. Za ovaj stan tužilaštvo je naglasilo da će biti predmet finansijske istrage.

“Branilac se protivi određivanju mjera pritvora”, kazao je Damir Alagić.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*