Svijet obilježava Dan holokausta nad Romima

Međunarodni dan holokausta nad Romima, koji se od 1995. godine obilježava 16. decembra, pripadnici romskog naroda obilježit će danas u čitavom svijetu.

Međunarodna romska organizacija pod nazivom Evropska romska unija organizator je današnjih memorijalnih skupova.

Za Svjetski dan holokausta nad Romima uzet je današnji dan jer je tog dana 1942. godine Heinrich Himmler izdao naredbu na osnovu koje je iz svih evropskih zemalja pod okupacijom Njemačke i Italije i zemalja njihovih saveznica deportovano 26.000 Roma u “porodični logor” Auschwitz-Birkenau.

Plan nacista predviđao nestanak Roma i Jevreja iz rasnih razloga, a ne kao ideoloških protivnika ili neprijatelja Njemačke.

Bivši kancelar Njemačke Willy Brandt svojevremeno je iznio podatak da je tokom Drugog svjetskog rata pobijeno pola miliona Roma, ali najnoviji podaci govore o preko 1,2 miliona žrtava.

Procjenjuje se da je na području bivše Kraljevine Jugoslavije bilo oko 300.000 Roma, od kojih je polovina pobijena prije ili u toku deportacije, kao i u koncentracionim logorima. Samo u Srbiji je od nacista stradalo oko 46.000 Roma, a u NDH 80.000, od čega najmanje 60.000 u Jasenovcu.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*