UPFBiH – Riješiti problem stoke zaražene brucelozom

Udruženje poljoprivrednika FBiH apeliralo je danas na veterinarske službe da izvrše redovnu, zakonom propisanu kontrolu svih grla da li su pozitivna na brucelozu, budući da su mediji objavili da se pojavilo još 30 ovaca zaraženih ovom bolešću.

Iz Udruženja ističu da je zakonska obaveza veterinarskih službi da izvrše kontrolu, a troškove zdravstvene kontrole snose kantoni i općine.

– Veterinari izjavljuju da imaju pritiske te da ne smiju reći ime vlasnika zaražene stoke, a s druge strane, izgleda da je uzalud naš pritisak da spriječimo širenje bolesti – istaknuto je u saopćenju Udruženja.

Zatražili su od nadležnih inspekcijskih organa i veterinara da se pozabave kontrolom stoke, kontrolom ‘crnog’ tržišta mliječnih i mesnih proizvoda koji se prodaju po uličnim štandovima i trotoarima, a ne da budu “politički orijentirani i motivirani” te da vrše provjere odobrenih poticaja i ne stvaraju zabunu među poljoprivrednicima.

– Svjesno smo da oni rade svoj posao, ali zaraza brucelozom je mnogo prioritetnija za riješiti nego da li nekom proizvođaču nedostaje jedna ovca u matičnom stadu – zaključili su predstavnici Udruženja poljoprivrednika FBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*