Pet ukusnih obroka koji tokom zime pomažu regulaciju nivoa šećera u krvi

Hladno vrijeme donosi promjene životnih navika te je potrebno prilagoditi ishranu kako bismo zdravi i dobro raspoloženi dočekali proljeće. Premda tokom zime nema sezonskog voća i povrća karakterističnog za ljetne mjesece, postoji puno zdravih namirnica koje možemo uzimati za jačanje imuniteta i bolje zdravlje. Neke su vrlo egzotične, dolaze iz dalekih krajeva i pomažu osobama oboljelim od dijabetesa kako bi bolest držale pod kontrolom.

Liječnici savjetuju da se u takvim uvjetima obroci trebaju podijeliti u nekoliko manjih porcija, uz obvezno izbjegavanje šećera, mesnih prerađevina te druge nezdrave hrane.

U nastavku saznajte više o zdravim namirnicama koje dijabetičari mogu uzimati tokom zime kako bi održali poželjnu vrijednost razine šećera u krvi.

Slanutak

Ova namirnica bogata je biljnim proteinima i puna je hranjivih vlakana. Za proteine i vlakna poznato je da stvaraju osjećaj sitosti, pa ako ga uzmete, nećete trebati druge grickalice. Ljekovita svojstva također utječu na regulaciju šećera u krvi.

Salata od cvekle

Osim što je prepoznatljiva po jarko ljubičastoj boji, cvekla sadrži folnu kiselinu, vitamine, vlakna, mangan i kalij. Hranjiva mješavina cvekle, brokule, oraha, celera i jabuke imat će fantastičan učinak na cijelo tijelo, ali samo ako joj ne dodajete šećer.

Slatki krompir

Ova namirnica porijeklom s istoka reguliše nivo šećera u krvi te smanjuje želju za unosom dodatnog šećera. Dolazi u različitim oblicima i bojama, a bogata je vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima. Sve što trebate učiniti je skuhati ju, oguliti, izrezati na komade te dodati limunov sok.

Orašasti plodovi

Orasi su neizostavni sastojak mnogih poslastica s Balkana te se odlično slažu s drugim grickalicama jednako dobrog okusa. Pomiješajte ih s malo badema, sa sjemenkama lana, suncokreta, chia sjemenkama te suhim šljivama i sve stavite u staklenku. Imajte staklenku pri ruci za slučaj da ogladnite, piše “The Times of India”.

Štapići od mrkve i humus

Mrkva je poznata po tome jer snižava razinu kolesterola u krvi te smanjuje mogućnost obolijevanja od raka. Sadrži jako malo ugljikohidrata i kalorija. Ogulite sočnu mrkvu, narežite je na kolutove i stavite u humus, potom kušajte ove ukusne i zdrave štapiće.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*