Pakistan: U napadu samoubojica na školu s 500 učenika 120 poginulih, većinom djece

Grupa teško naoružanih talibana upala je u utorak u vojnu školu u gradu Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana i uzela stotine učenika i njihovih profesora za taoce, prenose agencije. Pakistanski mediji javljaju kako je više od 126 mrtvih.

Jedan od talibana izjavio je da su napali školu kako bi oni koji ih napadaju “osjetili bol”.

Očevici navode da se u školi čula pucnjava iz vatrenog oružja i snažne eksplozije te da se iznad zgrade nadvija gusti dim. “Broj mrtvih mogao bi se povećati budući da je nekoliko desetaka učenika ranjeno iz vatrenog oružja i nalaze se u kritičnom stanju”, rekao je regionalni ministar obrazovanja Mustak Gani.

Dodao  je da je u talibanskom napadu ranjeno stotinjak ljudi, te da su oni vozilima hitne pomoći prebačeni u bolnicu. Većina žrtava su tinejdžeri, kazali su liječnici.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani ustvrdivši da je riječ o odmazdi za napade pakistanske vojske na njihove položaje u plemenskim područjima na sjeverozapadu zemlje.

Policija je saopćila da je najmanje sedam dobro naoružanih osoba upalo u školu i počelo pucati na učenike i njihove profesore.

Kako navode mediji, školu su okružili pripadnici pakistanskih snaga sigurnosti i trenutno je u toku protuteroristička operacija da bi se spasili taoci.

Novinar Reutersa na mjestu događaja potvrdio je da se u školi čula pucnjava iz vatrenog oružja dok su je okruživali pripadnici pakistanske vojske, a iznad škole su letjeli vojni helikopteri.

-Nalazili smo se ispred škole kad je odjednom počela pucnjava i svuda je nastao haos … čuli su se krici učenika i učitelja – rekao je vozač školskog autobusa Jamshed Kan.

Vjeruje se da se u javnoj školi kojom upravlja vojska u trenutku napada nalazilo oko 500 učenika i njihovih profesora. Vojska je saopćila da su brojni taoci pobjegli iz škole, ali nije rekla o kolikom je broju ljudi riječ.

Talibani su preuzeli odgovornost za otmicu, ali tvrde da cilj napad nisu djeca. “Naši bombaši samoubojice ušli su u školu, imaju instrukcije da ne diraju djecu, njihov je cilj vojno osoblje škole”, rekao je glasnogovornik talibana Muhamad Umar Korasani, prenosi Hina.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*