U Betlehemu počela proslava Božića

Hiljade kršćanskih hodočasnika okupilo se u Betlehemu, Isusovom rodnom mjestu, uoči godišnje proslave Badnjaka.

Crkva Rođenja, u kojoj kršćani vjeruju da se Isus rodio, ugostit će palestinske dostojanstvenike i hodočasnike iz cijelog svijeta za ponoćnu misu.

Uniformirani palestinski izviđači koji su nosili žute i zlatne ogrtače paradirali su pored okupljenih posjetitelja na trgu Manger, koji je ukrašen velikim božićnim drvcem, a svirali su bubnjeve i gajde.

Nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, glavni katolički sveštenik u Svetoj zemlji, prošao je kontrolni punkt izraelske vojske od Jeruzalema do Betlehema uoči prazničnih molitvi, gdje su ga pozdravili ugledni članovi Betlehemske kršćanske zajednice.

Pizzaballa je rekao da se nada će svi kršćani, a posebno mladi, učiniti nešto za svoje društvo i porodice, prenio je AP.

Božićne svetkovine obično su poticaj za betlehemsku ekonomiju i sve manje kršćansko stanovništvo Svete zemlje, koje se smanjivalo tokom decenija u odnosu na opće stanovništvo.

Palestinska ministrica turizma Rula Maaya rekla je da je broj stranih turista koji posjećuju Zapadnu obalu porastao na 3,5 miliona u 2019. godini, sa tri miliona godinu ranije. Najmanje 15.000 hodočasnika boravilo je preko noći u Betlehemu za Božić prošle godine, rekla je ona.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*