Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice podsjeća na pravila prehrane pred praznično vrijeme jer ono obično donosi bogatu trpezu, ali i mogući neželjeni višak kilograma.
– Mnogi se u ovo doba
godine posebno opuste uz izgovore da će sve loše navike promijeniti od
01.01. sljedeće godine. Možda je bolje da ovaj put razmišljate na način –
bolje spriječiti, nego liječiti. Dobra vijest je da unatoč izobilju
ukusne hrane koja se nudi za vrijeme praznika, ipak je moguće održati
zdravu kilažu uz par jednostavnih savjeta i malo samokontrole – poručuju
stručnjaci tog instituta.
Oni prvenstveno savjetuju umjerenost i izbjegavanje bespotrebnog prazničnog prejedanja.
–
Najvažnije pravilo za vrijeme praznika jeste, svakako, pravilo
umjerenosti u konzumiranju kalorične hrane. Ne morate se ustručavati da
probate sve delikatese sa prazničnog stola, ali ograničite porcije
servirajući manje zalogaje (“svega po malo”) na svoj tanjir. Na taj
način sigurno nećete pretjerati s kalorijskim unosom, a nećete se morati
odricati ničega. Umjesto sokova pijte vodu, biljne čajeve ili cijeđene
nezaslađene sokove. Kolači i slastice, naravno, nisu zabranjeni, ali
ograničite unos takvih namirnica samo na posebne dane i prigode, a ako
ipak malo pretjerate, natjerajte se poslije obroka i druženja s dragim
ljudima, na polusatnu šetnju do kuće. Internet je prepun recepata
zdravijih verzija kolača i deserata, pa zašto ove godine ne biste
pokušali s kolačima od žitarica, suhog voća i tamne čokolade umjesto
nezdravih kalorijskih bombi prepunih margarinom, brašnom i šećerom?
Efekat je isti, a grižnja savjesti minimalna – navodi nutricionistkinja
Instituta, magistrica Maja Trifković.
‘Neka vam oči ne budu gladnije od želuca!’, sljedeće je pravilo.
–
Jednostavno, pratite svoj osjećaj i signale koje dobivate od svog
tijela. Jedite isključivo onda kada stvarno osjetite glad, a završite s
obrokom baš u onom trenutku kad osjetite sitost, bez dodatnih zalogaja i
opravdanja kao što su – pojest ću sve da se ne baca! Ovu samokontrolu
možete postići tako što ćete odvojiti bar 20 minuta do pola sata za
svaki obrok u kojem ćete dati svom tijelu dovoljno vremena da dobije
signal za sitost tačno onda kad vam je stvarno dovoljno – navode
stručnjaci Instituta.
Oni također savjetuju da se zdravih
životnih navika ne treba odreći ni u prazničnom raspoloženju koje obično
donosi i kratki odmor od dvakodnevnih obaveza jer metabolizam treba
ubrzati makar i minimalnom svakodnevnom fizičkom aktivnošću – šetnjom
nakon ručka, korišćenjem stepenica, igrom s djecom, ali i izbjegavanjem
prejedanja u jednom do dva dnevna obroka.
Umjesto toga, treba
rasporediti obroke u četiri-pet manjih porcija tokom dana, što će dati
osjećaj vitalnosti i pune energije te održati kilažu ili čak rezultirati
gubitkom kojeg kilograma, i to bez velike muke, napominje Trifković.
Ona preporučuje dovoljno sna i uživanje u hrani.
–
Svi ćemo se složiti da u vrijeme praznika i godišnjih odmora, usljed
previše planova i druženja s obitelji i prijateljima, pomalo poremetimo
svoj dnevni bioritam i zaboravimo koliko nam znači redovan san. Našem
tijelu je potrebno dovoljno sna i odmora da bi normalno funkcioniralo.
Trudite se to imati na umu u narednom periodu i zbog činjenice da
nedovoljno sna može biti okidač za unos dodatnih kalorija i pojačane
želje za slatkišima – napominje.
Na kraju, iz Instituta poručuju:
“Ne zaboravite uživati u raznolikosti okusa koje nam hrana može
pružiti, isprobajte neke nove recepte i pripremite bar jednu namirnicu
koju niste imali priliku probati dosad”.
Ova mala pravila
preporučuju kao dio svakodnevice tokom cijele godine jer na taj način se
iskorišćava ono najbolje što hrana može pružiti, a to je zdrav i
kvalitetan život.
(Vijesti.ba / FENA)