Kako se ispravno hraniti za praznike: Neka vam oči ne budu gladnije od želuca

Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice podsjeća na pravila prehrane pred praznično vrijeme jer ono obično donosi bogatu trpezu, ali i mogući neželjeni višak kilograma.

– Mnogi se u ovo doba godine posebno opuste uz izgovore da će sve loše navike promijeniti od 01.01. sljedeće godine. Možda je bolje da ovaj put razmišljate na način – bolje spriječiti, nego liječiti. Dobra vijest je da unatoč izobilju ukusne hrane koja se nudi za vrijeme praznika, ipak je moguće održati zdravu kilažu uz par jednostavnih savjeta i malo samokontrole – poručuju stručnjaci tog instituta.

Oni prvenstveno savjetuju umjerenost i izbjegavanje bespotrebnog prazničnog prejedanja.

– Najvažnije pravilo za vrijeme praznika jeste, svakako, pravilo umjerenosti u konzumiranju kalorične hrane.  Ne morate se ustručavati da probate sve delikatese sa prazničnog stola, ali ograničite porcije servirajući manje zalogaje (“svega po malo”) na svoj tanjir. Na taj način sigurno nećete pretjerati s kalorijskim unosom, a nećete se morati odricati ničega. Umjesto sokova pijte vodu, biljne čajeve ili cijeđene nezaslađene sokove. Kolači i slastice, naravno, nisu zabranjeni, ali ograničite unos takvih namirnica samo na posebne dane i prigode, a ako ipak malo pretjerate, natjerajte se poslije obroka i druženja s dragim ljudima, na polusatnu šetnju do kuće. Internet je prepun recepata zdravijih verzija kolača i deserata, pa zašto ove godine ne biste pokušali s kolačima od žitarica, suhog voća i tamne čokolade umjesto nezdravih kalorijskih bombi prepunih margarinom, brašnom i šećerom? Efekat je isti, a grižnja savjesti minimalna – navodi nutricionistkinja Instituta, magistrica Maja Trifković.

‘Neka vam oči ne budu gladnije od želuca!’, sljedeće je pravilo.

– Jednostavno, pratite svoj osjećaj i signale koje dobivate od svog tijela. Jedite isključivo onda kada stvarno osjetite glad, a završite s obrokom baš u onom trenutku kad osjetite sitost, bez dodatnih zalogaja i opravdanja kao što su – pojest ću sve da se ne baca!  Ovu samokontrolu možete postići tako što ćete odvojiti bar 20 minuta do pola sata za svaki obrok u kojem ćete dati svom tijelu dovoljno vremena da dobije signal za sitost tačno onda kad vam je stvarno dovoljno – navode stručnjaci Instituta.

Oni također savjetuju da se zdravih životnih navika ne treba odreći ni u prazničnom raspoloženju koje obično donosi i kratki odmor od dvakodnevnih obaveza jer metabolizam treba ubrzati makar i minimalnom svakodnevnom fizičkom aktivnošću – šetnjom nakon ručka, korišćenjem stepenica, igrom s djecom, ali i izbjegavanjem prejedanja u jednom do dva dnevna obroka.

Umjesto toga, treba rasporediti obroke u četiri-pet manjih porcija tokom dana, što će dati osjećaj vitalnosti i pune energije te održati kilažu ili čak rezultirati gubitkom kojeg kilograma, i to bez velike muke, napominje Trifković.

Ona preporučuje dovoljno sna i uživanje u hrani.

– Svi ćemo se složiti da u vrijeme praznika i godišnjih odmora, usljed previše planova i druženja s obitelji i prijateljima, pomalo poremetimo svoj dnevni bioritam i zaboravimo koliko nam znači redovan san. Našem tijelu je potrebno dovoljno sna i odmora da bi normalno funkcioniralo. Trudite se to imati na umu u narednom periodu i zbog činjenice da nedovoljno sna može biti okidač za unos dodatnih kalorija i pojačane želje za slatkišima – napominje.

Na kraju, iz Instituta poručuju: “Ne zaboravite uživati u raznolikosti okusa koje nam hrana može pružiti, isprobajte neke nove recepte i pripremite bar jednu namirnicu koju niste imali priliku probati dosad”.

Ova mala pravila preporučuju kao dio svakodnevice tokom cijele godine jer na taj način se iskorišćava ono najbolje što hrana može pružiti, a to je zdrav i kvalitetan život.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*