Jevreji u BiH i svijetu večeras počinju obilježavanje Hanuke

Jevreji u BiH i cijelom svijetu večeras počinju slaviti Hanuku u znak sjećanja na historijski događaj kada su Jevreji u Jerusalemu nakon trogodišnjeg ratovanja s Grcima uspjeli ponovo osvetiti Veliki hram.

Hanukom se prisjeća na taj dan 167. godine prije naše ere kada su Jevreji ustali i pobunili se protiv grčke vlasti, na čijem je čelu bio Antiohus IV Epifan. Taj je grčki vladar pokušao nasilno helenizirati Jevreje te je u tom cilju obeščastio sve njihove bogomolje i zabranio im da se mole jednom bogu.

Savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber istaknuo je za Agenciju Fena da Hanuka predstavlja praznik slobode i svjetlosti, podsjećajući na veliki istorijski događaj kada su Jevreji uspjeli očuvati vlastitu tradiciju, vjeru i kulturu.

– Antiohus IV Epifan tada je uništio sve što je bilo u Velikom hramu u Jerusalemu, ali su Jevreji nakon tri godine ratovanja uspjeli da se oslobode i uđu u hram. Kako legenda kaže, pronašli su jednu malu bačvicu ulja koja po svojoj količini ne bi mogla da gori više od jednog dana i jedne noći. Međutim, po legendi desilo se čudo te je ona gorila osam dana i osam noći. Upravo zato Jevreji ovaj praznik i slave osam dana i osam noći, te u znak sjećanja na žrtve i taj veliki događaj svijeće pale tim redom – prvi dan pale jednu svijeću i tako redom sve do osmog dana – istaknuo je Tauber.

Pojašnjava da se svijeće pale na posebnom svijećnjaku – hanukiji, prilagođenom isključivo za taj praznik. Na njemu je prostor za osam svijeća, dok je deveto mjesto predviđeno za svijeću kojom se pali ostalih osam svijeća.

Tauber najavljuje da će večeras u Jevrejskoj općini Sarajevo simbolično biti upaljena prva svijeća, uz prigodne pjesme koje se tim povodom pjevaju.

– Napravljen je veliki svijećnjak, a on se može vidjeti s druge strane rijeke i veoma lijepo i impozantno djeluje. Paljenje osme svijeće bit će organizirano već tradicionalno u velikom šatoru na Holiday marketu, uz prigodni muzički program – naglasio je on.

I za Hanuku je trpeza, kao i za većinu praznika, specifična – običaj je da sva hrana koja se tada poslužuje bude pripremana u dubokom ulju, u znak sjećanja na bačvicu ulja iz legende.

Za Jevreje u BiH specifično je da se za Hanuku pravi kolač hanuka halva, koja predstavlja tradicionalnu bosansku halvu s nešto izmijenjenim redoslijedom pripremanja sastojaka.

U drugim dijelovima svijeta običaji za trpezu su nešto drugačiji, te se tako u Evropi, Americi i Izraelu prave kolači od krompira ili buhtle u koje se stavljaju čokolada ili marmelada.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*