Preminula Nasiha Porobić

Danas je u Tuzli, poslije duže bolesti, u 91. godini preminula Nasiha Porobić, učesnik Narodnooslobodilačkog rata, učitelj i vaspitač mnogih generacija mladih, istaknuti antifašista i akitivista Saveza antifašista i boraca NOR-a Tuzlanskog kantona i grada Tuzle i jedan od osnivača i nosilaca djelovanja Aktiva žena Tuzle.

Rođena je 1928. godine u Derventi. Bila je borac 18. srednjoposavske brigade 53. divizije NOV-a. Radni vijek je provela u osnovnoj školi, ističući se u odgojno-obrazovnom radu, za šta je nagrađena prestižnom nagradom „Hasan Kikić“. Prednjačila je u društveno-političkoj aktivnosti, društvenim organiazacijama i organima vlasti, posebno odnosom prema mladoj generaciji. Nosilac je velikog broja društvenih priznanja, među kojima se ističe Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom.

Komemoracija gradske i kantonalne organizacije SABNOR-a Tuzle, biće održana u petak, 27. decembra 2019. u 12 sati u Narodnom pozorištu u Tuzli, a posljednji ispraćaj Nasihe Porobić istog dana u 13.30 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*