Tuga i bol: Pakistanci oplakuju ubijene u jučerašnjem talibanskom napadu

Građani pakistanskog grada Peshawara sahranjuju svoje mrtve koji su ubijeni u jučerašnjem talibanskom napadu na vojnu školu.

Sedam talibanskih militanata su u utorak ušli u vojnu školu i ubili 132 djece i osam zaposlenika. Sasvim običan dan se pretvorio u masakr.

Pakistanci shrvani bolom okupljeni oko sanduka oplakuju svoje mrtve i sahranjuju ih, dok drugi, čiji su članovi porodice povrijeđeni, čekaju u bolnicama i nadaju se dobrim vijestima.

Pakistanski premijer Nawaz Sharif je proglasio trodnevnu žalost, a pakistanska vojska je napala militante u regiji. Sharif je organizovao sastanak svih partija u Peshawaru kako bi se razgovaralo o odgovoru na napad. Sastanak je sazvan i kako bi se pokazalo da je cijela nacija protiv ekstremizma, riječi su ministra informacija Pervaiza Rashida.

Svjetski lideri su izrazili žaljenje zbog najsmrtonosnijeg talibanskog napada. Pakistanska vojska je saopćila da su napad izvela sedmorica talibanskih napadača, a nosili su i prsluke s eksplozivom. Posjekli su žičanu ogradu i ušli u školu sa stražnje strane. Napali su amfiteatar dok su učenici radili test. Potom su ulazili u učionice i pucali na učenike i nastavnike, tvrde oni koji su preživjeli napad. Školu su pohađala djeca vojnih oficira, ali i civila. Opsada je trajala punih osam sati.

U talibanskom napadu je ranjeno 125 osoba, a vojska je ubila sedam anapdača. Stotinje ljudi su evakuisane.

Pakistanski talibani pokušavaju opravdati napad riječima da je to osveta zbog vojnih napada na njih. Škola je odabrana kao meta napada jer su i njihove porodice pretrpjele velike gubitke.

“Imao je samo petnaest godina, bio je osmi razred. Bio sam na sudu kada su mi javili za napad. Brzo sam otišao u bolnicu jer je moj sin pogođen u prsa i ruku. Nemam snage govoriti o tome”, izjavio je otac ubijenog dječaka.

Odgovor pakistanske vojske na masakr je već započeo. Do sad je izvršeno 11 zračnih napada u regiji Khyber.

Glasnogovornik pakistanskih talibana Mohammad Khurasani je rekao da su militanti bili prisiljeni na napad kako bi odgovorili na vojne napade. Optužio je vojsku za ubijanje djece i žena talibanskih boraca i spaljivanje njihovih domova.

Stotine talibanskih boraca su poginule u posljednjim napadima pakistanske vojske na Khyber i Sjeverni Waziristan, regije koje se nalaze blizu granice s Afganistanom.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*