Kineski premijer: Novi fond od 3 milijarde za evropske zemlje

Kineski premijer Li Keqiang najavio je da će Kina osnovati novi investicijski fond u ukupnom iznosu od tri milijarde dolara za koji će moći konkurirati zemlje središnje i istočne Europe.

“Sredstva će se koristiti na nove načine, kroz javno-privatno partnerstvo i lizing aranžmane”, rekao je Keqiang prilikom otvaranja gospodarskog foruma u okviru samita Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe, javio je Tanug.

Od prethodne kineske kreditne linije preostalo je još 1,7 milijardi dolara, koje zemlje središnje i istočne Europe također mogu koristiti, a Kina će pokušati spustiti troškove tih zajmova.

Kako je rekao kineski premijer, njegova zemlja ima sredstva za ulaganje, a u ovom dijelu Europe rastu potrebe za razvojem infrastrukture.

Kada je riječ o Srbiji, Keqiang je izrazio nadu da će ulagači iz Kine moći otvarati tvornice koje će proizvoditi opremu i materijal za razvoj infrastrukture.

Prema njegovim riječima, to će otvoriti i nova radna mjesta.

“Ako zemlje budu iskoristile sve svoje potencijale, globalna ekonomija će izaći iz problema”, istaknuo je Keqiang i osvrnuo se na probleme koje muče globalno gospodarstvo.

Kineski premijer najavio je da će biti formiran i poslovno vijeće Kine i središnje i istočne Europe, što će, kako je rekao, biti novi korak i nova faza u njihovoj međusobnoj suradnji.

Keqiang je ocijenio da suradnja Kine i središnje i istočne Europe treba biti podignuta na višu razinu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*