Generalni sekretar UN: Svijet ne smije dozvoliti novi rat u Zaljevu

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres pozvao je sve strane na maksimalnu uzdržanost u Perzijskom zaljevu, nakon što je u američkom zračnom napadu u Baghdadu ubijen komandant snaga Quds Qassem Soleimani.

Farhan Haq, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a, u saopćenju je naveo da je Guterres veoma zabrinut zbog posljednjih dešavanja u regionu.

“Guterres je duboko zabrinut zbog najnovije eskalacije. Ovo je momenat u kojem lideri moraju biti maksimalno suzdržani. Svijet sebi ne može priuštiti još jedan rat u Zaljevu”, rekao je Haq.

Podsjećamo, komandant elitne iranske jedinice ubijen je sinoć u Baghdadu, a Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država saopćilo je da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

U napadu je ubijen i Abu Mahdi al-Muhandis, jedan od ključnih imena iračke grupe Hashd al-Shaabi ili Jedinice narodne mobilizacije (PMU).

Iranski vjerski lider ajatollah Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*