Protesti u Brčkom zbog brutalnog ubistva Edina Zejćirovića

U Brčkom je danas počelo potpisivanje peticije za uvođenje kazne doživotnog zatvora, koja će biti proslijeđena Skupštini Brčko distrikta, Narodnoj skupštini Republike Srpske, Parlamentu Federacije BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Potpisivanje peticije organizovano je tokom mirnog protesta stotinjak građana na Trgu pravde, gdje su se okupili članovi porodice ubijenog Brčaka Edina Zejćirovića, njegovi prijatelji i sugrađani kako bi iskazali nezadovoljstvo stanjem u društvu i zatražili uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična djela.

Mirza Fazlić, advokat porodice Zejćirović, rekao je novinarima da kazna doživotnog zatvora ima preventivno djelovanje prema suzbijanju najtežih oblika krivičnih djela i da ne postoji u krivično-pravnom zakonodavstvu u BiH.

“U evropskom zakonodavstvu postoji takva vrsta krivično-pravne sankcije i neke zemlje u okruženju su je već uvele, dok su druge u postupku predlaganja takvih izmjena i dopuna zakona o krivičnom postupku”, podsjetio je Fazlić.

On kaže da porodica Zejćirović ima puno povjerenje u rad pravosudnih institucija distrikta, te da od Tužilaštva očekuje provođenje brze i efikasne istrage i podizanje optužnice za četiri uhapšena lica osumnjičena za ubistvo Edina i kvalitetno zastupanje optužnice kod sudova.

Edin Zejćirović je otet, potom mučen i ubijen 17. novembra u Vučilovcu kod Brčkog, a njegovo tijelo pronađeno u rijeci Savi.

Policija Brčko distrikta je u kratkom roku pronašla osumnjičene za to ubistvo, a riječ je o Suvadu Djedovića, Suanu Haliloviću, Nihadu Hukiću i Samidu Šabanoviću, protiv kojih je Tužilaštvo otvorilo istragu. Osumnjičeni se trenutno nalaze u pritvoru.



(Vijesti.ba / Srna)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*