Pronađene dvije crne kutije srušenog ukrajinskog aviona, Iran ih ne želi vratiti

Iranski spasioci pronašli su dvije crne kutije ukrajinskog aviona koji se srušio nedugo nakon polijetanja sa Aerodroma “Imam Homeini” u Teheranu, međutim, iz iranske organizacije civilnog vazduhoplovastva istakli su kako je neće predati proizvođaču Boeinga. Dvije crne kutije pronađene su na mjestu pada aviona, objavila je iranska državna televizija. Također, iranski zvaničnici su naveli kako su obje oštećene, međutim, nadaju se kako to neće utjecati na njihov sadržaj.

Prema ranijim informacijama, uzrok pada aviona nije bio poznat, zatim je kvar motora bio naveden kao jedna od mogućnosti koje su dovele do nesreće. Ipak, ambasada Ukrajine u Iranu zamijenila je saopćenje o uzrocima pada aviona u Teheranu u kojem se teroristički ili raketni napad isključuje kao uzrok nesreće.

Ambasada je u novom saopćenju navela da se uzroci nesreće “razjašnjavaju”, kao i da prethodna saopćenja o njenim uzrocima “nisu zvanična”.

Zastrašujući snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako se avion Boeing 737 zapalio prilikom spuštanja.

Portparol iranske službe za saobraćaj Qassem Biniaz izjavio je da se jedan od motora na avionu zapalio. U avionu se nalazilo 167 putnika i devet članova posade, a poletio je za Kijev, glavni grad Ukrajine.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je kako u ovoj nesreći nije bilo preživjelih.

Prema dosadašnjim podacima poginulo je 82 Iranaca, 63 Kanađana, 11 Ukrajinaca, zatim deset putnika iz Švedske, četiri iz Afganistana, tri iz Njemačke i tri iz Velike Britanije.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*