Tenzije između SAD-a i Irana mogle bi pomoći ponovnom usponu IDIL- u Iraku

Velika eskalacija tenzija između SAD-a i Irana koja je uslijedila nakon što je američki lider naredio ubistvo glavnog iranskog vojnog generala Qassema Soleimanija, mogla bi dovesti do ponovnog oživljavanja i uspona razvoja IDIL-a u iraku, upozoravaju svjetski analitičari.Dok su stručnjaci raspravljali o odgovoru Irana prema Americi, ova zemlja poduzela je akciju ispalivši više desetina balističkih projektila u dvije američke baze u Iraku.

Raketni udari nisu rezultirali žrtvama za što mnogi analitičari smatraju da se nije desilo slučajno, odnosno da se Iran želio osvetiti SAD-u, ali bez rizika eskalacije u potpuni rat. S druge strane, Trump je u svom obraćanju javnosti nakon naredbe ubistva iranskog generala kazao da je Iran zastao, što smatra dobrim za cijeli svijet. Američki lider istakao je da su smaknućem Soleimanija poslali snažnu poruku teroristima – “Ako cijenite vlastiti život, nećete ugroziti živote naših ljudi”.

Međutim, pojedini analitičari zabrinuti su da bi tenzije između SAD-a i Irana zapravo mogle ojačati zajedničkog neprijatelja dvije države – IDIL, piše Business Insider.

Dok SAD i Iran nisu imali formalnih diplomatskioh odnosa od 1980. godine, dvije zemlje pronašle su zajedničko tlo u borbi protiv IDIL-a.

Vojna koalicija predvođena SAD-om pomogla je kroz obuku kurdskih boraca na terenu, kao i izvođenje zračnih udara na položaje IDIL-a u Iraku i Siriji.

Iran je također bio duboko uključen u borbu protiv IDIL-a. U Siriji je zemlja podržala Assadovu vladu od početka sirijskog građanskog rata 2011. godine, a u Iraku je iranska vlada među prvima založila pomoć u borbi protiv ekstremističke grupe, rasporedivši vlastite trupe na terenu.

Kako pojašnjavaju vanjskopolitički eksperti, sudjelovanje Irana u borbi protiv IDIL-a u velikoj mjeri proizlazi iz želje zemlje da ima veći utjecaj na Bliskom istoku. Međutim, ona je povezana i sa višestoljetnom ideološkom borbom između dvije sekte islama, šiita i sunita. U najkraćem, IDIL prakticira ekstremni oblik sunitskog islama zvanog salafizam i ne smatra da je šiitski islam kojeg prakticiraju većina svjetskih islama, ustvari istinski islam. Ovaj sektaški sukob tokom godina bio je povezan sa mnogim krizama na Bliskom Istoku.

Stručnjaci su upozorili da će sukob između SAD-a i Irana samo potaknuti daljnju nestabilnost u Iraku koji se polako oporavlja od devastacije koju je načinio nastanak IDIL-a unutar njegovih granica, piše Business Insider.

Lydia Khalil, istraživačica sa Instituta Lowy u Sydneyu, izjavila je za Business Insider da je činjenica da se sukob između SAD-a i Irana odvija na iračkom tlu “komplicirajući faktor”.

“Irak je već neko vrijeme pozorište zbog američko-iranske konkurencije, utjecaja i projekcije moći. Irak će ostati i rasti kao bojno polje između SAD-a i Irana i nakon ovog događaja koji će zakomplicirati iračku stabilizaciju i upravljanje”, kazala je Khalil.

Rodger Shanahan, također istraživač u Institutu Lowy, pojasnio je da je, s obzirom na Soleimanijevu značajnu ulogu u borbi protiv IDIL-a u Iraku, njegova smrt odjeknula širom regije.

Sljedbenicima IDIL-a u Iraku Soleimanijeva smrt, zajedno sa haosom na terenu, pruža priliku za napad, upozorava Shanahan.

“Oni žele preživjeti i iskopati moguća područja unutar Iraka koliko je to moguće. Mala je vjerovatnoća da IDIL širi svoje pristalice negdje drugo, ali u Iraku, gdje su korijeni IDIL-a uspostavljeni 2004. godine, grupa ima velike šanse za preživljavanje. Irak je njihovo srce. Svako smanjivanje koalicionih ili iračkih vojnih akcija pružit će im veću slobodu djelovanja”, zaključio je Shanahan.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*