Katastrofe u 2014. koštale svijet 90 milijardi eura

Ekstremno hladno vrijeme i druge prirodne i ljudskim faktorom izazvane katastrofe uzrokovale su u ovoj godini ekonomsku štetu od 113 milijardi dolara (90,6 milijardi eura), saopštila je danas švajcarska reosiguravajuća kuća Swiss Re.

Procjenjena šteta je 16 posto manja u odnosu na prošlogodišnjih 135 milijardi dolara i znatno je ispod prosječnih godišnjih podataka od 188 milijardi dolara za prethodnih deset godina, navodi Swiss Re, a prenosi AFP.

Osiguravajuće kuće su pokrile štetu u visini od 34 milijarde dolara, za 24 posto manju u odnosu na prošlogodišnju pokrivenu štetu od 45 milijardi dolara, a zbog katastrofa, oko 11.000 ljudi je ove godine izgubilo živote u odnosu na prošlogodišnjih 27.000 smrtnih slučajeva.

Od 113 milijardi dolara štete, prirodne katastrofe, poput ekstremno hladnog vremena, uzrokovale su štetu u visini od 106 milijardi dolara, dok su samo oluje u SAD početkom ove godine uzrokovale gubitke od 1,7 milijardi dolara.

Snažni vjetrovi i kiše, koje je u Meksiko donio snažni uragan Odil, uzrokovao je gubitke od 1,6 milijardi dolara, dok je olujni vjetar i grad koji je u junu pogodio dijelove Francuske, Njemačke i Belgije, koštao 2,7 milijardi dolara.

Za druge dijelove planete još je rano da se napravi procjena štete koja je nastala zbog ektremno sušnog ljeta u dijelovima Kine, zaključuje švajcarska osiguravajuća kuća.

(MOJportal)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*