PARIS, FRANCE - JANUARY 09: Protesters shout slogans during a demonstration in support of the strike called by French national trade union General Confederation of Labour (CGT), in Paris, France on January 09, 2020. ( Dursun Aydemir - Anadolu Agency )

Štrajk u Francuskoj ušao u petu sedmicu: Kolaps saobraćaja u Parizu

Štrajk radnika zbog vladinog plana reforme penzionog sistema u Francuskoj ušao je u petu sedmicu i još uvijek ozbiljno narušava funkcionisanje svih servisa u toj zemlji, posebno kada je riječ javnom prevozu i zdravstvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o najdužem štrajku u posljednje 34 godine, zbog kojeg ponovo najviše ispaštaju građani, posebno oni u glavnom gradu Parizu. Radi se o ozbiljnim problemima u javnom prevozu, zdravstvenim ustanovima, a smeće iz kontejnera na ulicama nije odvezeno danima.
Većina metro linija nije u funkciji, dok ostale linije rade u određenim periodima. Ista situacija je i sa vozovima. U gradovima su već danima prisutne kilometrske automobilske kolone.

Štrajk je danas ušao u 36. dan, a prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske od 16 do 19 posto prosvjetnih radnika je u štrajku, na nivou sindikata taj procenat je od 40 do 50 posto.
I danas su u Parizu održani protesti protiv reformi penzionog sistema, a većina ulica u Parizu bila je zatvorena za saobraćaj.

Prema anketama, oko 75 posto Francuza protivi se reformi penzionog sistema ili zahtijeva da se na toj reformi naprave izmjene.
Štrajk je ozbiljno poremetio red vožnji u željezničkom, autobuskom, pomorskom i avio prevozu, jer kompanije vrše usluge u reduciranim kapacitetima.

Najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema u Francuskoj je bio povod za proteste i štrajkove koji traju od 5. decembra prošle godine.
Administracija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plaće koju je radnik imao tokom cijele karijere, a ne na osnovu plaća iz posljednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim penzijama za buduće penzionere.

Macronov plan predviđa i izmjene u kriterija zahtjevnosti različitih zanimanja, a što će u konačnici oduzeti pravo prijevremenog penzionisanja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*