Iranci su raketom srušili ukrajinski avion

Ukrajinski avion koji se u utorak srušio iznad Teherana u Iranu oborila je raketa, izjavili su za Newsweek izvori iz Pentagona, viši američki obavještajac i iranski obavještajac.

Tri službenika su rekla kako je avion srušila ruska raketa, Tor-M1 zemlja-zrak.

Pentagon procjenjuje da je avion oboren slučajno, prenosi Index.hr.

Projektili bili aktivni nakon napada?

Newsweek javlja kako je avion prestao odašiljati podatke nedugo nakon polijetanja s aerodroma u Teheranu i nedugo nakon što je Iran lansirao rakete na vojne baze u kojima su američki vojnici u Iraku.

Izvor iz Pentagona vjeruje kako su projektili bili aktivni nakon napada raketama na vojne baze SAD-a.

Newsweek je kontaktirao američko centralno zapovjedništvo ali su odbili komentirati situaciju.

Ukrajinci ranije danas govorili o obaranju ruskom raketom

Podsjetimo, ranije danas su Ukrajinci izjavili kako žele istražiti ima li ostataka ruske rakete na mjestu pada zrakoplova njihove aviokompanije u Iranu.

Kijev je izjavio kako istražuje nekoliko mogućih uzroka pada ukrajinskog zrakoplova, među kojima su raketni napad, sudar, eksplozija motora i terorizam, napisao je na Facebooku tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Oleksij Danilov.

Poginulo je 176 ljudi

Boeing 737 kompanije UIA srušio se u srijedu ujutro nakon što je poletio iz Teherana. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

UIA je objavila da je zrakoplov prošao zadnju tehničku kontrolu dva dana prije pada koji se dogodio jutro nakon iranskih raketnih napada na američke baze u Iraku.

U padu aviona poginulo je 176 osoba. 82 su bili Iranci, 63 Kanađani, 11 Ukrajinci, 10 Šveđani, 7 Afganistanci te 3 Nijemaca.

Iran ne da crne kutije. Zašto?

Kada se radi o crnim kutijama koje sadrže podatke o letu i zapis iz kokpita, a koji mogu ponuditi ključne dokaze o padu, teško je da će se doći do njih.

Iz Irana su poručili kako neće predati crne kutije ni Boeingu ni SAD-u iako su ih pronašli.

Nije jasno radi li se o odluci povezanoj s eskalacijom sukoba SAD-a i Irana. No, kako kažu američki stručnjaci za avijaciju, ovo nije nužno izvan protokola.

Budući da je avion pao u Iranu, Iran vodi istragu o padu, a u istrazi bi trebala sudjelovati Ukrajina budući da je avion i osoblje njihovo.

U istragu se uključile Ukrajina i Kanada

Kanadske i švedske vlasti su pozvane da sudjeluju u istrazi, poručili su iz Irana. Navodno su se već jednom njihovi stručnjaci sastali, ali nije bilo daljnjih detalja.

Premijer Ukrajine Zelenskij rekao je švedskom premijeru Stefanu Löfvenu kako su šokirani ovom tragedijom te ih je pozvao da sudjeluju u istrazi.

Podsjetimo, u padu aviona je poginulo deset Šveđana. Pritom je pozvao Švedsku da sudjeluje u istrazi.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*