Komisija EU razmatra zabranu korištenja plastičnih pakovanja

Evropska komisija razmatra zabranu korištenja plastičnih vrećica i priprema nove zahtjeve za proizvođače. “Želimo proširiti pravila za plastiku za jednokratnu upotrebu i trenutno istražujemo u kojem smjeru bi to bilo moguće. Bitan korak bi bio, naprimjer, zabraniti plastična pakovanja ili propisati korištenje reciklirane plastike”, rekao je komesar EU za okoliš i okeane Virginijus Sinkevičisu u intervjuu za njemački list Die Welt.

Nova uredba EU o plastici za jednokratnu upotrebu prijeti tržištu vrijednom 10 milijardi dolara, pri čemu su polipropilen i polistiren najviše izloženi plastici, ističe Bloomberg.

Direktiva o jednokratnoj upotrebi plastike kojom se zabranjuju plastični proizvodi kao što su pribor za jelo, slamke, štapići za uši i neke posude, donesena je prošle godine.

Evropska komisija istražuje i kako bi se proizvođači proizvoda kao što su gume ili kozmetika mogli obavezati da dramatično smanje upotrebu mikroplastike u svojim proizvodima.

“Mikroplastika je u našoj agendi. Do kraja godine napravit ćemo detaljnu listu proizvoda koji sadrže mikroplastiku ili koriste mikroplastiku”, rekao je Sinkevičius.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*