(Video) Uljić: Kontinuirana toplifikacija i subvencioniranje mjera smanjenja aerozagađenja

Smanjenje aerozagađenja je dugotrajan proces i zahtjeva maksimalan angažman lokalnih, kantonalnih i viših nivoa vlasti, u saradnji sa nevladinim sektorom i građanima. Grad Tuzla je u proteklom periodu kroz različite projekte kontinuirano radio na tome da se smanji broj zagađivača zraka. Prevenstveno se to odnosi na širenje mreže toplifikacije, za šta je od 2001. godine izdvojeno oko 35 miliona KM. Od 2001 godine kada je grad imao 67 kilometara vrelovodne mreže, danas je mreža proširena na 175 kilometara, podsjetila je Mirela Uljić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle.

Uporedo s tim, Tuzla je jedna od rijetkih lokalnih zajednica u zemlji, pokrenula projekat subvencioniranja utopljavanja objekata i ugradnje toplotnih pumpi, za koji su ove godine znatno povećana sredstva.

Ono što i dalje predstavlja problem, pored procesa odsumporavanja Bloka 6 Termoelektrane Tuzla, a zbog čega već nekoliko godina upućuju inicijative iz Gradske uprave ka kantonalnim vlastima, je donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, kojim bi se regulisao problem velikih zagađivača, koji imaju uslove da se priključe na sistem centralnog grijanja, a još uvijek koriste energente koji zagađuju zrak. Važno je naglasiti da na području Kantona djeluje samo jedan okolinski inspektor, što nije dovoljno da bi se sankcionisali svi oni koji zagađuju zrak.

RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*