U pripremi nova Liga prvaka: Povratak druge grupne faze ili šest grupa po šest

Evropska nogometna federacija (UEFA) razmatra prijedlog Udruženja evropskih klubova o proširenju Lige prvaka u kojem bi klubovi igrali 17 mečeva u sezoni, za razliku od sadašnjeg maksimuma od 13, piše The Times. Naime, najveći klubovi su se na nedavnom sastanku u Parizu dogovorili da postoji prostor za dodavanje susreta u kalendar, čime bi se povećao finansijski potencijal tog takmičenja s četiri nove utakmice.

Svaki učesnik bi tako zaradio više novca od nagrada, ulaznica i TV prava te bi ta ideja mogla odgovarati i UEFA jer bi djelomično ugušila sve glasnije pozive najmoćnijih klubova za formiranjem evropske Superlige.

Već se ulažu napori za dodavanjem četiri susretu u kalendar počevši od sezone 2024/25., a čini se da su dva moguća načina da se pomenuta ideja realizuje.

Prvo rješenje bilo bi ponovno uvođenje druge grupne faze, koja je u Ligi prvaka korišteno između 1999. i 2003. godine, u kojoj bi klubovi igrali šest mečeva po grupama umjesto aktuelne dvije utakmice osmine finala.

Druga opcija bila bi povećanje početne grupne faze na format šest puta šest pa bi po tom rješenju klubovi igrali deset utakmica u grupama, a dvije prvoplasirane i četiri najbolje trećeplasirane bi ušle u osminu finala.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*