U Ustikolini oduzete cigarete i duhan vrijedni 54,5 hiljade KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje su u dvije odvojene akcije na putnoj komunikaciji Foča-Goražde oduzeli cigarete i rezani duhan u vrijednosti 54.500 KM.

Ovlašteni službenici UIO iz Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, RC Sarajevo u suradnji sa službenicima MUP BPK, PU Goražde, u dvije odvojene akcije provedene na putnoj komunikaciji Foča-Goražde, a prilikom kontrole dva vozila u mjestu Ustoklina pronašli su i oduzeli veću količinu cigareta i rezanog duhana.

“U skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva i Suda BiH privremeno su oduzeli 7000 kutija cigareta (FM, Manchester, Corset i King) i 130 kg rezanog sušenog duhana. Radi se o akciznim proizvodima koji su bili namijenjeni prodaju na ‘crnom tržištu’ jer nisu bili obilježeni akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o porijeklu robe”, stoji u saopćenju UIO.

Protiv lica kod kojih je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba podnijet će se Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

“Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 54.500 KM”, navodi se u saopćenju.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.