Sirija: Jedna djevojka porijeklom iz BiH ubijena, jedna nestala

Jedna od dvije maloljetne državljanke Austrije, porijeklom iz BiH, koje su otišle u Siriju kako bi se borile na strani Islamske države poginula je u Siriji. Kako je naveo ekspert Komiteta za borbu protiv terorizma Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda David Šaria, jedna devojka bosanskog porijekla je ubijena, a druga je nestala.

“Nedavno smo dobili informaciju o dvije 15-ogodišnje devojke iz Austrije, bosanskog porijekla. Njihove porodice, kao i tajne službe dvije zemlje tragaju za njima. Njih je regrutirala “Islamska država”. Jedna je ubijena u borbama u Siriji, a druga je nestala”, naglasio je Šaria.

Za sada nema potvrde o pogibiji jedne od dvije djevojke, a Ministarstvo vanjskih poslova Austrije poručuje da ne komentira pojedinačne slučajeve.

Samra K. i Sabina S., čiji su roditelji izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, su u aprilu pobjegle iz porodičnog doma u Beču i uputile se u Siriju.

Prije nekoliko nedjelja je jedna od djevojaka dala intervju francuskim medijima u kojem je govorila o svom životu u Siriji, tvrdeći da uživa veće slobode nego na zapadu.

Djevojke je prema tvrdnjama austrijskih medija “radikalizirao” Mirsad Omerović koji je propovjedao pod imenom Ebu Tejma u jednoj bečkoj džamiji.

Omerović je uhapšen u akciji austrijske policije protiv radikalnih islamista koji su optuženi za regrutiranje boraca i finansiranje Islamske države.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*