Večeras počinje Australian Open: Đoković brani titulu, a Nadal prvo mjesto na ATP listi

Večeras će u 1 sat iza ponnoći po srednjoevropskom računanju vremena početi Australian Open. Prvi Grand Slam turnir sezone će se održati 108. put u historiji, a titulu brani Novak Đoković.

Đokovićev omiljeni turnir u Melbourneu, na kojem je sedam puta bio najbolji, stiže u odlično vrijeme s obzirom da je Nole prije nekoliko dana vodio Srbiju do titule na inauguralnom ATP Cupu.

Ova godina će biti sasvim sigurno posljednja prilika za Rogera Federera da poveća broj Grand Slam titula na 21, dok se Rafael Nadal nada da će stići do 20. i izjednačiti se na vrhu sa legendarnim Švicarcem.

Nadal će u Melbourneu braniti i prvo mjesto na ATP listi. Ima prednost u odnosu na Đokovića od samo 520 poena, no u prednosti je s obzirom da brani 1.200 bodova naspram Đokovićevih 2.000.

To znači da će Nadal ostati na prvom mjestu ako dođe do polufinala.

Svoju šansu da ugroze trojicu legendi svjetskog tenisa čekaju mlade nade Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas i Alexander Zverev.

Jedini predstavnik Bosne i Hercegovine ove godine na Australian Openu bit će Damir Džumhur koji u prvom kolu ima izuzetno težak zadatak protiv Stana Wawrinke.

U ženskom dijelu turnira sve oči su uprte u Serenu Williams koja se nada osvajanju 24. Grand Slam titule čime bi se izjednačila na prvom mejstu sa legendarnom Margaret Court.

Glavne prepreke na tom putu bit će joj trenutno broj 1 svjetskog tenisa, domaća teniserka Ashlegh Barty, braniteljica titule Naomi Osaka, Simona Halep i Elina Svitolina.

Posebno treba napomenuti da će nastup u Australiji biti posljednji u bogatoj karijeri za nekadašnju najbolju teniserku Carolinu Wozniacki.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*