Paragvaj: Iz zatvora pobjeglo 75 osuđenika, sumnja se da su im pomogli čuvari

Iz zatvora na istoku Paragvaja, blizu granice s Brazilom, pobjeglo je 75 zatvorenika.Vlasti sumnjaju da su čuvari zatvora otvorili glavnu kapiju te da su dopustili mnogim zatvorenicima da odu bez problema. Također, pronađen je i tunel, a vlasti tvrde da bi on mogao predstavljati samo pokriće za cijelu operaciju.

Desetine onih koji su pobjegli pripadaju najvećoj brazilskoj kriminalnoj grupi PPC koja ima gotovo 30.000 članova i bavi se trgovinom narkoticima i oružjem. Djeluje širom Brazila i u susjednom Paragvaju te u Boliviji i Kolumbiji.

Nakon pretresa zatvorskog kompleksa u gradu Pedro Juan Caballero u nedjelju, policija je otkrila da je kompletan blok u kojem su bili smješteni PPC potpuno prazan. U jednoj ćeliji su pronašli 200 vreća, a jedan zatvorenik koji je pokušao pobjeći kroz tunel je uhvaćen.

Ministar unutrašnjih poslova Euclides Acevedo tvrdi da su u bijeg zatvorenika umiješani čuvari. Ministrica pravde Cecilia Perez je naredila hapšenje zatvorskih čuvara, prenosi BBC.

Moguće je da su neki zatvorenici već u Brazilu, jer su na brazilskoj strani granice pronađena spaljena vozila. Pogranična regija između Brazila i Paragvaja je poznata ruta za krijumčarenje droge.

(Klix.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*