Kanadski mediji o dolasku Harryja i Markle: Ne želimo plaćati za vašu sigurnost

Kanada je reagovala na šokantnu objavu vojvode i vojvotkinje od Sussexa da potpuno odustaju od kraljevskog života, a očekuje se da će se Harry pridružiti Meghan Markle i bebi Archiju u ovoj zemlji.Premijer Kanade Justin Trudeau odbio je komentirati bombastične vijesti, ali mediji su odmah počeli raditi na pričama. U rubrici “Opinion” Toronta Suna Christina Blizzar je napisala: “Da, počastvovani smo što ćete ostati ovdje, ali ne, ne želimo plaćati za vašu sigurnost”.

Kritičari su s druge strane kazali kako nisu dobrodošli da žive u Kanadi sugerišući da će njihovo osiguranje koštati građane koji plaćaju porez 10 miliona kanadskih dolara (blizu sedam miliona eura) te da će izazvati ustavnu krizu. Razlog je taj što se niti jedan britanski kralj nije tu doseilo, a nacija se ponosi time što nemaju aristokraciju dok se u Velikoj Britaniji očekuje od svakoga ko je dobio neku titulu da se odrekne kanadskog državljanstva.

I mediji Globe i Mail dotakli su se troškova ovog para navodeći kako su samo troškovi njihove sigurnosti iznosili oko 700 hiljada eura godišnje.

“Postoje dobro uspostavljeni neovisni procesi utvrđivanja potrebe za javno finansiranje sigurnosti. Kanadska vlada nije kazala da li će pokrivati troškove čuvanja sigurnosti para ako odluče živjeti u zemlji.

Premijer Justin Trudeau kazao je ove sedmice da su troškovi sigurnosti dio refleksije koju treba imati i da se vodi diskusija o tome”, navode kanadski mediji.

Blizu tri četvrtine ispitanika je protiv plaćanja troškova bivšeg kraljevskog para. Iako je podrška Harryjevoj baki, britanskoj kraljici Elizabeti duboka, široka i snažna, dvije trećine ispitanih Kanađana kazalo je da kraljevska porodica gubi ili je već izgubila na važnosti, a 45 posto ih je reklo da Kanada ne treba više biti ustavna monarhija, piše DailyMail.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*