Savjeti za buduće vegane: Kako početi, šta izbjegavati i kako uživati u hrani

Kada počinjete nešto novo u životu, uvijek se pojavi hrpa pitanja: šta, kako, koliko, s čim? Ovi će vam savjeti pomoći da uspješno izvedete nimalo lak zadatak, a to je da svoju prehranu totalno promijenite. Nekada je puno lakše kada se imate s nekim posavjetovati, a ako je ta osoba iskusna u području vašeg zanimanja, onda su ti savjeti zlata vrijedni. Evo, što iskusni vegani savjetuju početnicima.

Počnite s biljnom prehranom

Usmjerite se na namirnice koje su porijeklom iz onih krajeva za koje vrijedi da proizvode hranu od biljaka uzgajanih na prirodan način. Nemojte pokušavati izbaciti sve omiljene namirnice iz prehrane odjednom, već postepeno, a u međuvremenu, probajte se zasititi mahunarkama i žitaricama. Taco, burrito, azijski rezanci, kukuruzni kruh, pasta, grah neki su od jednostavnih prijedloga za obroke koji vas ostavljaju sitim.

Kari i meksička hrana

Kari je fantastičan. Slatki krumpir, slanuci, leća i tofu mogu biti odlična zamjena za meso. Možete koristiti kokosovo vrhnje za kremasti kari umak.

Meksička hrana je također laka i jednostavna za pripremu – samo koristite grašak i gljive umjesto mesa i napunite povrćem.

Trudite se izbjeći zamjene za meso i mlijeko koliko god duže možete

Na vašem putu prema veganskoj prehrani, ne posežite odmah za alternativama za meso jer je velika šansa da će vam biti muka. Vaš želudac će drugačije reagirati ako izdržite da ne jedete pljeskavicu godinu dana pa tek onda probajte zamjenu za meso.

Umjesto toga, isprobajte detoksikaciju uz pomoć veganskog sira.

Preporuke za alternative mliječnim proizvodima

Ako žudite za okusom sira, možete probati pahuljice od jestivog kvasca koje imaju okus koji dosta podsjeća na ovu mliječnu namirnicu.

Kada je riječ o mlijeku, opcije su brojne. Tu je sojino, kokosovo, orahovo, mlijeko od konoplje. Ipak, zobeno je mlijeko možda po okusu najsličnije onom na koje ste navikli i relativno lako za preorijentaciju, čak i ako niste na zacrtanom putu veganstva, navodi Buzz Feed.

Čitajte etikete

Mlijeko je često skriveni sastojak mnogih namirnica te ako ne želite dovesti u pitanje vaše veganstvo, obratite pažnju na etikete.

Prepustite se raznim dodacima

Orašasti plodovi su nešto što nikako ne biste trebali preskakati. Možete ih zapeći na vrhu glavnog jela, posuti njima pastu ili salatu, napraviti neku mješavinu po svom izboru od ovih sastojaka koji nude toliko raznovrsnosti.

Također, koristite svježe začine, oni će promijeniti sve do tad poznate okuse.

Slušajte vaš organizam

Budući da su mnogi od nas alergični na izvjesne sastojke, a da to možda i ne znaju, najbolji savjet je da pri isprobavanju novih načina prehrane pažljivo osluškujete svoj organizam. Vegetarijansko meso ili soja možda nisu za svakoga ko pokušava postati vegan, a nepredvidive reakcije u trbuhu će mu najbolje ukazati na to.

Nabavite veganskog kuhara

Postoje razni kuhari s ovom vrstom prehrane koji vam mogu biti od velike pomoći i u kojima možete pronaći jednostavne recepte za ukusna jela.

Uključite suplemente kako bi održali nivo energije

Tokom navikavanja na vegansku prehranu može se dogoditi da osjetite manjak energije u svakodnevnom radu. Kako biste to izbjegli, uključite željezo i vitamin B12, kao dodatke prehrani.

Isprobajte alternativni recept

Kada pomislite na vaše omiljeno jelo koje više ne možete sebi priuštiti jer ćete prekršiti vegansku dijetu, možda bi bilo korisno da napravite alternativni recept koji će podsjećati na originalni i tako pružite sebi utjehu. Recimo, ako volite makarone sa sirom, umjesto originala, probajte sljedeće: umak napravite od nezašećerenog sojinog mlijeka koje zagrijete i dodate u njega kukuruzni škrob. Potom dodate sol, dimljenu papriku i senf u prahu. Možda nije ukusno kao makarone sa sirom, ali podsjeća na to.

Častite sebe izlaskom u veganski restoran 

Čak i ako ste vegan povremeno, ono što vam može pomoći da budete na tom putu, to je da sebe častite jelima iz restorana. Uzbudljivo je kada probate neku novu hranu ili verziju jela s namirnicama koje nikada ne biste izabrali, a odlazak na ručak će pretvoriti u avanturu.

Ne pretjerujte

Nemojte sebe izlagati bilo kojoj vrsti krize. Počnite umjereno vašu transformaciju prema veganu, s jednim obrokom dnevno ili jednim danom veganske kuhinje tokom sedmice. Lakše ćete se “navući” ako ne otežate sebi prilagođavanje još od samog početka.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*