Možete ostati odličan roditelj iako se borite sa tjeskobama depresije

Nije zanemariv broj roditelja koji u nekoj fazi života imaju problem s depresijom. Iako se možda borite sa svim tjeskobama depresije, i dalje je moguće biti dobar roditelj. Roditeljstvo je teško samo po sebi, a kada na to dodate depresiju, ono postaje još teže.

Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje (NIMH), depresija je jedno od najčešćih mentalnih oboljenja. Ako se borite s depresijom, znajte da niste sami. Procjena je da se jedan od 10 Amerikanaca borio s depresijom u nekoj fazi svog života.

Ako ste majka, važno je znati da je stopa pojave depresije kod žena veća, i da svaka deseta žena pati od depresije nakon što rodi dijete.

Međutim, usprkos depresiji, i dalje možete biti dobar roditelj poduzimajući ovih pet koraka, piše yourtango.com.

1. Potražite profesionalnu pomoć

Mnogi roditelji potraže pomoć čim primijete da depresija utječe na njih na dnevnoj razini. Međutim, procjenjuje se da oko 80% roditelja ne prima nikakav učinkovit tretman. Konsultacije sa psihologom i psihijatrom vjerovatno su najsnažniji i najučinkovitiji način za smanjenje simptoma depresije. Istraživanje pokazuje da je kombinacija kognitivno-bihevioralne terapije i lijekova najbolji tretman za depresiju.

Direktno liječenje depresije svakako će pomoći vašoj djeci kratkoročno i dugoročno, i  pokazatelj je da ste dobar roditelj.

2. Obratite se za pomoć obitelji i prijateljima

U trenucima ranjivosti i slabosti, umora, nedostatka motivacije, poteškoća sa spavanjem, negativnih misli i drugih simptoma depresije roditelji mogu imati poteškoća biti potpuno prisutni i aktivni u životu svog djeteta.

Pomoć mogu pružiti i članovi bliže ili šire obitelji, prijatelji ili kolege. Donekle vas mogu rasteretiti tokom kriznog razdoblja. Pomoć u prijevozu djece, pripremi obroka, igrama, domaćim zadaćama i vannastavnim aktivnostima omogućit će djeci da i dalje budu angažirana i sretna.

Odličan roditelj zna kada treba potražiti podršku u najboljoj namjeri za svoje dijete.


3. Potražite pomoć ako možete


Uslijed depresije može se dogoditi da ste teško motivirani za odlazak na posao, dobro obavljanje poslova, prijevoz djece, brigu o kućnim poslovima ili kuhanje. Također pravi obroci mogu izostati i pretvoriti se u grickalice ili smrznuta jela, a prljavo rublje iz pretrpane košare preseliti se na stolice, krevete i pod.  Djeca će zbog vaše demotiviranosti kasniti u školu ili na druge aktivnosti.

Ako primjećujete da se ove stvari događaju, razmislite o unajmljivanju pomoćnice. Ovo možda jest malo skuplje rješenje, ali je kratkoročno i može pomoći dok ne povratite motivaciju. Djeca u tom slučaju ne bi ispaštala zbog vašeg stanja, a to je najvažnije.


4. Upisujte svoju djecu u zabavne i fizički zahtjevne izvannastavne aktivnosti


Uslijed manjka sna, tijekom dana je teško odoljeti izazovima i ispuniti sve dječje potrebe za igranjem ili drugim aktivnostima koje zahtijevaju potrošnju energije.

Upisivanjem djece na sportske ili druge aktivnosti odličan su način da djeca ostanu aktivna, što je od značaja za njihov razvoj, a da s druge strane vaša angažiranost bude smanjena i samim tim i potrošnja energije.


5. Ostanite povezani sa svojom djecom kroz igru


Čak i uz smanjenu energiju uslijed lošeg ili nikakvog sna, postoje načini da ostanete povezani sa svojom djecom. Biti pozitivan pred djecom ključno je za njihov razvoj.

Postoji puno aktivnosti koje možete prakticirati, a koje ne oduzimaju puno energije. Tako je čitanje djeci u krevetu jednostavna aktivnost koja oduzima 20-ak minuta, a koju djeca obožavaju, osobito prije spavanja. Još bolje, možete ih motivirati da čitaju naglas vaše omiljene knjige.

Aktivnosti poput bojenja, crtanja, rješavanja zagonetki, igranja društvenih igara ili karata mogu vam čak i odgovarati. Dok se igraju, djeca komuniciraju, izražavaju se i povezuju. Ako se uspijete tako s njima povezati, bit ćete i dalje savršeni roditelj koji im pomaže napredovati.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*