Njegov pad na Zemlju okončao ledeno doba: Otkriven najstariji krater asteroida

Njegov udarac je bio toliko jak da je slomio led debeo nekoliko kilometara i izazvao klimatske promjene koje su utjecale na cijeli planet. Krater u Yarrabubbi, u Zapadnoj Australiji, identificiran je kao najstariji poznati dokaz pada asteroida na Zemlju. Nakon testiranja minerala pronađenih u tamošnjem kamenju, istraživači sa Univerziteta Curtin izračunali su da je star nevjerojatne 2,2 milijarde godina, piše RT.

Kristali cirkona i monacita u kamenju sadržavali su male količina uranija, kojem se veoma lako određuje starost na osnovi njegovih karakteristika koje pokazuju propadanje, pa je tim naučnika uspješno izračunao točnu starost kratera.

Krater promjera 70 kilometara otkriven je 1979. godine, a sada se utvrdilo da je 200 miliona godina stariji od kratera Vredefort u Južnoj Africi, koji je do sada smatran najstarijim.

Udarac asteroida bio je toliko jak da je moguće da je on bio odgovoran za okončanje jednog od Zemljinih ledenih doba.

“Starost kratera odgovara prilično točno vremenu u kojem je okončano ledeno doba. Udarac asteroida u Zemlju mogao je imati značajan utjecaj na klimu našeg planeta”, kaže vodeći istraživač Christopher Kirkland.

Tim znanstvenika izračunao je da je ovaj kamen iz svemira udario u led debeo nekoliko kilometara, pri čemu je u atmosferu izbačena velika količina vodene pare, što je doprinijelo zagrijavanju planeta tokom Proterozoika, mnogo prije nego što su se na Zemlji pojavili složeni oblici života.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*