Niže cijene u novembru

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u novembru bile su niže za 0,2 odsto u odnosu na oktobar, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prevoz je bio jeftiniji za 0,9 odsto, odjeća i obuća za 0,4 odsto, ostala dobra i usluge za 0,3 odsto, restorani i hoteli za 0,2 odsto, dok su u novembru cijene hrane i bezalkoholnih pića, te zdravstva bile niže za 0,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Stanovanje i režijski troškovi poskupjeli su za 0,4 odsto, namještaj, aparati za domaćinstva i redovno održavanje kuće za 0,2 odsto, te rekreacija i kultura za 0,1 odsto, dok su u ostalim odjeljcima cijene ostale iste.

Cijene u novembru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, zadržale su isti nivo.

Prosječni rast cijena zabilježili su alkoholna pića i duvan za devet odsto, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti, te namještaj i uređaji za domaćistvo za 0,1 odsto, zdravstvo za 1,4 odsto, komunikacije za 3,7 odsto, obrazovanje za 1,3 odsto, rekreacija i kultura za 0,6 odsto, a hoteli i restorani za 0,2 odsto.

Cijene odjeće i obuće niže su za šest odsto, prevoza za 1,2 odsto, hrane i bezalkoholnih pića za 0,7 odsto, te ostalih dobara i usluga za 0,5 odsto.

(nezavisne)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*