Premijerno prikazan dokumentarni film „Nečujni krik“

Danas je u Tuzli premijerno prikazan dokumentarni film „Nečujni krik“ Balkanske istraživačke mreže u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), koji prikazuje probleme osoba, koje su preživjele seksualno zlostavljanje u proteklom ratu.

BIRN BiH je učestvujući na globalnom samitu u Londonu ove godine, postao dio projekta „Zaustavimo seksualno nasilje u sukobima“, te je ovaj film nastao upravo kao proizvod želje, da se prikažu problemi sa kojima se susreću žrtve seksualnog nasilja u BiH. Kako je kazala Mirna Buljugić, direktorica BIRN-a BiH, broj žrtava je između 20 i 50 hiljada, i veliki broj njih i dalje šuti o tome.

Film želi da upozna žrtve šta ih to očekuje ukoliko se odluče da prijave zločin, kakvu pomoć i od kojih organizacija mogu očekivati. Važno je upoznati žrtve na koji način se odvija suđenje, kako bi se pripremile za taj proces. Nakon prikazivanja filma u svim većim gradovima BiH, reakcije su za sada pozitivne.

Kako je kazano ovom prilikom, „Nečujni krik” je ujedno i poziv odgovornima za brže procesuiranje ratnih zločina. BiH mora poraditi na donošenju državnog zakona o žrtvama torture, koji bi im obezbjedio bolji status u društvu.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*