Kineski turisti iz Hrvatske dolaze u BiH

Kako je sinoć doznao Index, jučer je nešto prije podneva na granični prijelaz Bregana stigao autobus pun kineskih turista iz Wuhana, kineskog grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa.

Prema našim informacijama, oni su na tlo Europe doputovali avionom, i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su u milanskoj zračnoj luci prošli tzv. screening stanja organizma.

Nitko nije imao simptome bolesti.

Kamo su se zaputili?

Prema informacijama koje imamo, Kinezi koji su pristigli u Hrvatsku su turisti, a doznali smo i njihov plan puta.

Kako doznajemo, jučerašnji dan su nakon ulaska u Hrvatsku trebali provesti na Plitvičkim jezerima.

Danas bi, pak, tijekom dana trebali posjetiti Dalmaciju, konkretno Zadar i Dubrovnik.

Nakon toga planiraju posjetiti BiH.

Vozaču ostavili upute

Kako smo jučer javili, bus s kineskim turistima iz Wuhana, grada iz kojeg je krenuo koronavirus, zaustavljen je na Bregani, a putnici su dobili upute o tome što moraju činiti ako primijete simptome.

Osim toga, vozač autobusa dobio je broj epidemiologa kojemu se mora javiti ako primijeti da netko od putnika ima simptome koronavirusa.

S događajem je upoznat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji je ranije objavio upute i za putnike koji idu u Kinu te povratnike ili turiste iz Kine.

Kontaktirali smo nadležne službe i NP Plitvička jezera

Jutros smo pokušali kontaktirati nadležne službe i NP Plitvička jezera kako bismo doznali više informacija.

Najprije smo nazvali HZJZ, čija nam je dežurna epidemiologinja rekla da joj od jutra zvoni telefon građana koji su u panici. “Nema potrebe za panikom”, rekla nam je i dodala kako smo točno objavili informacije u jučerašnjem članku kada se radi o smjernicama HZJZ-a.

Potom smo zvali policijsku upravu zagrebačku i policiju na Bregani. Na Bregani nam se nitko nije javljao, dok u PU zagrebačkoj rade na provjeravanju informacija u suradnji s policijom na Bregani.

Na telefonski broj NP Plitvička jezera nam se nitko nije javio. Informacije iz policije ćemo objaviti čim ih dobijemo.




(Vijesti.ba / index.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*