Kineski turisti iz Wuhana doputovat će u Neum gdje će i prenoćiti, nakon toga idu u Sarajevo

Grupa od 29 kineskih turista od kojih je 18 iz Wuhana odakle je potekao koronavirus danas će stići u Neum, saznaje Klix.ba. Iz Granične policije BiH za naš portal je potvrđeno da će svi putnici iz Kine prenoćiti u ovom bh. gradu na Jadranu.Ovi turisti prethodno su posjetili Dubrovnik. Tragom ove informacije kontaktirali smo Svevlada Hoffmana, savjetnika direktora Granične policije BiH koji je kazao da su na granični prijelaz u Neumu stigli službenici Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji će zajedno sa pripadnicima Granične policije u skladu sa zakonom obaviti sve potrebne mjere na kontroli ovih turista. Potcrtava da nema nikakvog razloga za paniku.

On nam je potvrdio informaciju da će navedeni kineski turisti prenoćiti u Neumu. Nije nam mogao reći gdje će se dalje uputiti.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za 24sata.hr je izjavio da će se ovi turisti uputiti prema Sarajevu.

“Nema aposlutno razloga za paniku. U Hrvatsku su ušli zdravi, i nije bilo razloga zadržavati ih ovdje. Drže se uputstava koja su dobili, njihov je vozač upoznat sa situacijom, i sve je u redu”, kazao je Capak dodavši da su kineski turisti u Hrvatskoj proveli samo jednu noć.

Grupa kineskih turista iz Wuhana, grada u kojem su se u decembru pojavili prvi slučajevi oboljelih od koronavirusa, avionom je jučer sletjela u Milanu, gdje su medicinski pregledani i nijedan nije imao simptome bolesti. Nakon toga su se zaputili u Hrvatsku.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*