Ministarstvo civilnih poslova BiH izdalo preporuke policiji i aerodromu zbog koronavirusa

Ministarstvo civilnih poslova BiH dostavilo je Graničnoj policiji BiH i Međunarodnom aerodromu Sarajevo preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo RS-a koje je potrebno distribuirati svim putnicima koji dolaze u BiH sa područja Narodne Republike Kine, posebno provincije Hubei, odnosno grada Wuhan. Ove preporuke donesene su sa ciljem rane detekcije koronavirusa, čiji je epicentar epidemije Narodna Republika Kina, provincija Hubei, grad Wuhan, za koji postoji vjerovatnoća pojave u Bosni i Hercegovini.

Uz implementaciju dostavljenih preporuka, dogovoreno je da predstavnici Granične policije BiH odmah obavijeste Federalno ministarstvo zdravstva/Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Ministarstvo za zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske/Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova BiH o svim ulascima domaćih i stranih državljana na područje Bosne i Hercegovine a koji dolaze iz Narodne Republike Kine, posebice provincije Hubei, grad Vuhan.

Pripadnici Granične policije BiH navedenim institucijama trebaju dostaviti podatke o osobama koje ulaze u BiH, a koji se odnose na mjesto i adresu boravka u BiH, razdoblje boravka te eventualno kontakt telefon.

“Sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, potrebno je da uposlenici na graničnim prijelazima, kako članovi Granične policije BiH, tako i radnici na šalterima aerodroma i graničnih prijelaza (prodaja karta, provjera dokumenta i sl.) prilikom kontakta sa putnicima koriste jednokratne (hirurške) maske i jednokratne rukavice, izbjegavaju bliski kontakt (razgovor bez maske, socijalne kontakte tipa rukovanja, grljenja i sl.) te da redovito održavaju higijenu ruku”, saopćeno je.

U slučaju dodatnih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstvo civilnih poslova BiH će blagovremeno obavijestiti sve institucije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*