Srce za djecu u Evropskom parlamentu

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” svakodnevno radi na što boljem položaju djece oboljele i liječene od raka u društvu. Mnogi su problemi i izazovi s kojima se djeca i njihove porodice susreću, a koji značajno utječu na njihov put ka izlječenju i kvalitet života tokom i nakon liječenja. Jedan od segmenata na kojem Udruženje vrijedno radi jeste i zagovaranje i poboljšanje uslova liječenja, dostizanje evropskih standarda u liječenju.

Na tom putu prati nas naša savjetnica i bivša predsjednica Udruženja Lejla Kamerić, koja je danas govorila u Evropskom parlamentu, kao jedina predstavnica iz Bosne i Hercegovine, u okviru specijalnog sastanka, koji su organizovali članovi Parlamenta: Cristian-Silviu Busoi (EPP, RO), Loucas Fourlas (EPP, CY), Veronique Trillet-Lenoir (Renew, FR), Patrizia Toia (S&D, IT), Francisco Guerreiro (Greens/EFA, PT), Lucia Duriš Nicholsonova (ECR, SK) i Giorgos Georgiou (GUE/NGL, CY) zajedno sa SIOPE – Evropsko društvo za pedijatrijsku onkologiju, Childhood Cancer International i PanCare, na temu “Prema pobjedi nad rakom u Evropi”. Gđa. Kamerić održala je prezentaciju u segmentu borbe protiv nejednakosti u borbi protiv dječijeg raka u svim zemljama Evrope s posebnim osvrtom na probleme s kojima se susreću roditelji i djeca u klinikama u BiH.

Najveći “izazovi” s kojima se susreću roditelji i djeca oboljela od raka u Evropi su: cijene lijekova i tretmana u inostranstvu, ali samo vezano za standardne protokole liječenja; birokratske komplikacije – veoma često bude kasno; nepostojanje pristupa inovativnim lijekovima; nepostojanje pristupa kliničkim ispitivanjima; komlikovane procedure nabavke lijekova; ograničene mogućnosti liječenja u inostranstvu. Upravo zbog ovih “izazova” govorili smo u Evropskom parlamentu sa tezom da svi mali pacijenti trebaju imati najbolji pristup liječenju i standardima  njege bez obzira iz kojeg dijela Evrope dolaze.

Ovo je samo početak borbe na evropskom planu i borbe za što bolje uslove liječenja naših hrabrih heroja. Pozitivno je što Bosna i Hercegovina prati pozitivne statistike u izlječenju djecu, gdje uspješno pratimo evropsku statistiku od 75% u izlječenju dječijeg kancera. 80% hrabrih heroja oboljelih od leukemije uspije dobiti svoju bitku, a 90% hrabrih heroja oboljelih od limfoma pobijedi tumor.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*