Slijede pojačane kontrole pekara i slastičara u BiH

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH započet će 18. februara pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom hljeba, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

“Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a UIO je prepoznao pojavu stalnog širenja i njene rasprostranjenosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje, što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije”, tvrde u saopćenju.

Shodno tome, obavještavaju porezne obveznike koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti proizvodnja hljeba, svježih peciva i kolača i proizvodnje ostalih prehrambenih proizvoda, da će kontrolne aktivnosti započeti 18. februara i provodit će se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja aprila 2020. godine.

Kako bi poreskni obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreskih obaveza, a samim tim i dobijanje prekršajnih naloga i kazni, pozivaju ih da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije.

Ukoliko uoče eventualne greške ili nevedentiranu proizvodnju i promet, trebaju UIO dostaviti izmjenjene PDV prijave, prije dolaska poreskih inspektora.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*