Strah od virusa: Modne kompanije razmatraju prebacivanje proizvodnje iz Kine u Tursku

Epidemija koronavirusa u Kini potaknula je nekoliko modnih lanaca na pregovore s turskim kompanijama zbog eventualnog prebacivanja proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku, izjavili su čelnici turske industrije. Epidemija je u Kini do sada odnijela 637 ljudskih života, a mnoge su kompanije obustavile proizvodnju do sljedeće sedmice ili duže po nalogu vlasti koje nastoje suzbiti širenje virusa, prenosi Hina.

Kina dominira globalnim sektorom proizvodnje odjeće pa su se turski proizvođači proteklih godina specijalizirali za robu više kvalitete i cijene. Epidemija koronavirusa sada je potaknula neke evropske kompanije da se vrate u Tursku, ističu čelnici turske modne industrije.

“Menadžeri za nabavu i dizajneri ne mogu ići u Kinu zbog straha od koronavirusa i ograničenja putovanja. Stoga je nekoliko poznatih brendova pokrenulo razgovore o proizvodnji odjeće za novu sezonu u Turskoj”, tvrdi čelnik Udruženja turskih proizvođača odjeće (TGSD) Hadi Karasu.

Poljski lanac trgovina odjećom LPP objavio je da pregovara s tvornicama u Turskoj, Bangladešu i Vijetnamu kao mogućem rezervnom rješenju u slučaju da proizvodnja u Kini duže bude obustavljena, navodi Reuters.

Turska jen, po Karasuovim riječima, već je i prije postala prihvatljiva opcija zbog povećanja troškova proizvodnje u Kini i 30-postotnog pada turske lire u protekle dvije godine nakon valutne krize u 2018. godini.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*