Oscari podijeljeni: “Parazit” odnio najviše nagrada, Joaquin Phoenix najbolji u ulozi Jokera

Večeras je u Los Angelesu Američka filmska akademija po 92. put podijelila nagrade za najbolje filmove. Najbolji film je južnokorejski “Parazit”, koji je ujedno odnio i najveći broj Oscara.”Parazit” je ušao u historiju kao prvi film s neengleskog govornog područja koji je proglašen za ukupno najbolje djelo. Naravno, “Parazit” je i najbolji strani film, a za najboljeg režisera proglašen je kreator filma Bong Joon-ho. “Parazit” je počašćen i nagradom za najbolji originalni scenarij.

Joaquin Phoenix je najbolji glumac zbog svog doprinosa u hitu godine “Joker”, a najboja glumica je Renée Zellweger koja je odigrala ulogu života u filmu “Judy”.

Film o Prvom svjetskom ratu također je ostavio traga. Nagradu za najbolje vizuelne efekte odnijeli su tvorci hita “1917” koji je odnio Oscara i za najbolju kinematografiju i najbolji zvuk.

Zlatnu nagradu za najbolju sporednu glumicu odnijela je Laura Dern koja je zasijala u filmu “Marriage Story”, dok je za najboljeg sporednog glumca proglašen Brad Pitt za ulogu u filmu “Once Upon a Time…in Hollywood”. Film Quentina Tarantina osvojio je Oscara i za najbolju produkciju.

Počast najboljeg adaptiranog scenarija nosit će Taika Waititi za djelo “Jojo Rabbit”. Najbolji kratki film je “The Neighbors’ Window“, dok je najbolji kratki animirani film “Hair Love“.

Nagrada za najbolju originalnu muziku pripala je filmu Rocketman, odnosno numera “(I'm Gonna) Love Me Again”. Također, nagradu za najbolju originalnu muziku osvojili su kreatori filma “Joker“.

Žiri Američke filmske akademije odlučio je da je “Ford v Ferrari” najbolje montiran film protekle godine.

Najblji dokumentarni film je “American Factory“, a predvodnik kratkih dokumentarnih filmova je Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl).

Najbolju šminku imali su glumci djela “Bombshell”, a nagradu za najbolju kostimografiju preuzela je Jacqueline Durran za film “Little Women”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*