U Srbiji epidemija sezonske gripe

Na području Grada Beograda te u još tri administrativna okruga Srbije proglašena je u ponedjeljak epidemija sezonske gripe, ali dužnosnici upozoravaju da epidemiološki podaci o broju zaraženih nisu u potpunosti realni jer je u tijeku školski raspust.

U razdoblju smo kada je raspust, što će sigurno usporiti daljnji tok kretanja respiratornih infekcija”, rekla je Darija Kisić Tepavčević iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, javlja Radio-televizija Srbije.

Srbijanski ministar znanosti i obrazovanja Miladin Šarčević rekao je da se stanje prati na dnevnoj razini te da će kolegij Ministarstva u suradnji s Institutom “Batut” donijeti odluku hoće li raspust zbog gripe potrajati dulje i do kada, s obzirom da đaci u Vojvodini i na terotoriju središnje Srbije nisu u isto vrijeme započeli zimski odmor.

Osim na području Beograda i 17 općina koje mu pripadaju, epidemija gripe proglašena je još u Mačvanskom, Timočkom te Zlatiborskom okrugu.

Prema posljednjim službenim podacima Instituta, u petom tjednu 2020. godine prijavljeno je najmanje 23.650 slučajeva oboljenja sličnih gripi, “uz visok intenzitet aktivnosti virusa i široku geografsku zastupljenost”, a najviše slučajeva bilo je u starosnoj dobi od pet do 14 godina, prenose bogradski mediji.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*