Održana 3. sjednica Rektorske konferencije/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine

U srijedu 17. decembra 2014. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu održana je 3. sjednica Rektorske konferencije/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine u 2014. godini kojom je predsjedavao prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu.

Sjednici su prisustvovali predstavnici svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini

Tematskim dijelovima sjednice prisustvovali su predstavnici Ambasade SAD-a u BiH: gospodin Eric Catalfamo, ataše za kulturu i obrazovanje i gospođa Elizabeta Delalić, stručni savjetnik za kulturu i obrazovanje, te dr. Fabio Mazzolini, zamjenik direktora za evropske i međunarodne odnose CERIC-ERIC-a, i gospodin Ammar Miraščija, šef Odjela za nauku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Članovi Rektorske konferencije BiH su u okviru tačke „Saradnja sa univerzitetima u SAD-u“ iznijeli prijedloge za nastavak saradnje zasnovane na rezultatima posjete predstavnika bh. javnih univerziteta SAD-u u junu 2014. godine.
Gospodin Eric Catalfamo se zahvalio na prilici da se obrati članovima Rektorske konferencije BiH kao i na predloženim mjerama, te istakao da je jedan od prioriteta u radu Ambasade SAD-a jačanje saradnje u oblasti visokog obrazovanja. U toku sjednice je zaključeno da će u narednom periodu biti pokrenuta procedura za potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Ambasade SAD-a u BiH i Rektorske konferencije BiH, a razmatrana je mogućnost organizacije uzvratne posjete predstavnika američkih univerziteta univerzitetima u BiH.

Dr. Fabio Mazzolini, zamjenik direktora za evropske i međunarodne odnose CERIC-ERIC-a  i gospodin Ammar Miraščija, šef Odjela za nauku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, predstavili su konzorcij CERIC-ERIC .Razgovarano je o uključenju univerziteta članova Rektorske konferencije u BiH u ovaj konzorcij. CERIC-ERIC je jedinstveni multidisciplinarni i multitehnološki konzorcij za istraživačku infrastrukturu sa fokusom na srednju Evropu, čiji je cilj osigurati otvoreni i integrirani pristup istraživačkim infrastrukturama i informacijama za istraživače iz cijelog svijeta.

Dogovoreno je inoviranje sporazuma o međusobnom razumijevanju i saradnji svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini s ciljem razvijanja svih oblika međuuniverzitetske saradnje u naučnim područjima i drugim oblicima djelovanja akademske zajednice.

U toku sjednice razgovarano je o daljnjem funkcioniranju akademske mreže BIHARNET i potrebi za programom infrastrukturnih ulaganja u nauku i istraživanje kako bi se povećala konkurentnost istraživačkih institucija iz BiH pri apliciranju za sredstva iz međunarodnih fondova u koje će BiH izdvajati ulazni doprinos.
Istaknuta je strateška potreba za uključivanje BiH u panevropsku mrežu za istraživanje i obrazovanje GEANT.

Jednoglasno je usvojen Izvještaj o radu RKBIH/RZBIH za vrijeme predsjedavanja Univerziteta u Sarajevu i donijeta je Odluka kojom u sljedećem mandatnom periodu Rektorskom konferencijom BiH predsjedava Univerzitet u Banjoj Luci.

(Služba za odnose s javnošću Univerziteta u Tuzli)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.