Jedan od najstarijih kineskih lijekova, ubai, napravljen je od suhe šljive. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od 24 vrste voća koje važe za moćne antioksidanse nalazi se svježa šljiva.
Danas postoji više od
2.000 vrsta šljiva. Suha šljiva dva puta je veći antioksidans od suhih
smokava i suhog grožđa. Zbog velike koncentracije vlakana, suhe šljive
imaju veći laksativni efekt od svježih šljiva. I svježe i suhe, prava su
mala riznica kalijuma, vlakana, vitamina K, a u tragovima može da se
nađe i magnezijum i željezo.
Vitamin C u plodovima svježe i suhe
šljive omogućava da se željezo u organizmu što bolje iskoristi. Šljiva
je takođe veoma bogata moćnim antioksidansima, fenolima,
fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom.
Dame
koje vode računa o izgledu i zdravlju svog organizma treba da znaju da
suhe šljive uništavaju slobodne radikale u krvi. A što je manje
slobodnih radikala, manja je i mogućnost da koža lica poprimi izgled
suhe šljive.
(Vijesti.ba)