Američki stručnjaci: Otkrivena Ahilova peta svih virusa

Američki stručnjaci otkrili su slabu tačku, Ahilovu petu većine virusa koji muče čovječanstvo, čime je načinjen korak ka univerzalnoj vakcini.

Kao što se može vidjeti u slučaju korona virusa, razvoj vakcine je dugotrajan proces, a jedan od razloga je i to što istraživači posvećuju vrijeme, pažnju i resurse ciljajući viruse posebno, jedan po jedan, prenosi RTS.

Istraživači Opšte bolnice u Masačusetsu (MGH), međutim, locirali su Ahilovu petu svih virusa, koja bi mogla da bude od vitalnog značaja za čovječanstvo.

“Cilj nam je da razumijemo kako naš imuni sistem radi da bismo pronašli način da se izborimo sa velikim brojem virusa, a ne samo da razvijemo vakcinu protiv jednog”, rekla je Kejt Džefri, predvodnica istraživanja.

Ranjiva tačka svih virusa zapravo je prost protein AGO4, koji pripada porodici proteina Argonaut (AGO), o čijoj važnosti do sada nije bilo mnogo dokaza.

Međutim, sada je utvrđeno da jedan od njih ima jedinstvena antivirusna svojstva u ćelijama sisara.

Tokom ispitivanja više proteina iz porodice Argonaut, čiji zaključci su objavljeni u časopisu Cell Reports, utvrđeno je da su samo ćelije sa manjkom AGO4 podložne, odnosno hiperosetljive na viruse infekcije, poput influence.

Kada utvrdimo kako možemo da pojačamo prirodnu tjelesnu odbranu sa AGO4, virusi ne bi trebalo više da predstavljaju problem.

“Sledeći korak nam je da utvrdimo koliki je spektar virusa na koje utiče pomenuti protein. I onda treba da shvatimo kako da pojačamo aktivnost AGO4 kako bismo ujedno osnažili zaštitu protiv virusnih infekcija”, istakla je Kejt Džefri.

Uprkos tome što predstoji još posla, naučnici ističu da je ovo važan korak prema razvoju univerzalne vakcine i potencijalnog liječenja nekih od najsmrtonosnijih virusa.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*