Skupština TK održala sjednicu hitnog karaktera

Skupština Tuzlanskog kantona održala je danas sjednicu hitnog karaktera. Poslanici su razmatrali Informaciju o stanju u oblasti zaštite i spašavanja na području TK u vezi sa poplavama i klizištima na TK, te posljedicama izazvanim ovim prirodnim nesrećama.

„Obje prirodne nesreće, i poplave i klizišta, na području TK dešavale su se istovremeno i izazvale ogromne štete. Evakuirano je preko 6000 stanovnika TK, aktivirano preko 4000 klizišta. Do 21. Maja evidentirano je 516 miliona KM štete“ , istakao je u uvodnom obraćanju Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla.

Štete su ogromne i u poljoprivredi, te je potrebno  što prije krenuti sa inicijativama ka višim nivoima vlasti.

U poslaničkoj raspravi mogle su se čuti primjedbe na rad Štaba civilne zaštite TK, kao i one u vezi sa obavještavanjem stanovništva, posebno u vezi sa stanjem brane jezera Modrac, kao i utvrditi odgovorne za povećani nivo akumuliranog mulja u jezeru.

U narednom periodu trebao bi biti urađen i novi rebalans Budžeta TK. Predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić smatra da bi sva ministarstva, sve ustanove, institucije i agencije trebale svoje poslovanje usmjeriti ka sanaciji novonastalih šteta.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.