Nakon pada saudijskog aviona ubijen 31 civil

Jemenski Huti pokret optužio je koaliciju pod vodstvom Saudijske vojske da su u subotu izveli zračne napade u kojima je ubijeno najmanje 30 osoba, uključujući civile, što je posljednji u nizu napada u petogodišnjem ratu.

Ured Ujedinjenih naroda u Jemenu saopćio je da preliminarni terenski izvještaji pokazuju kako je ubijen 31 civil, dok je 12 osoba ranjeno u udarima koji su pogodili područje Al-Hayjah u provinciji Al-Jawf, javio je danas Reuters.

Ministarstvo zdravlja u provinciji Al-Jawf pod kontrolom Hutija saopćilo je da su među ubijenima žene i djeca, javila je televizija Al-Masirah koja je pod vodstvom Hutija. Potom je uslijedila tvrdnja Hutija da su u petak oborili ratni avion Tornado koji pripada toj koaliciji.

No, glasnogovornik koalicije pod vodstvom Saudijske vojske pukovnik Turki al-Malki kazao je da se avion Tornado samo srušio u Al-Jawfu, javlja saudijska državna novinska agencija (SPA).

Maliki je kasnije rekao da su započete spasilačke akcije i da postoje izvještaji o mogućoj “kolateralnoj šteti” te je potvrdio da su dva oficira iskočila iz aviona prije nego se on srušio, ali da su Huti otvorili vatru na njih.

Ured američkog stalnog koordinatora u Jemenu saopćio je da su humanitarci rasporedili timove kako bi brzo reagirali i pomogli žrtvama, od kojih su mnoge prebačene u bolnice guvernera Al-Jawf i Sanaa.

Muslimanska koalicija pod vodstvom Saudijaca intervenirala je u Jemenu u martu 2015. godine nakon što su Huti 2014. godine svrgnuli međunarodno priznatu vladu s vlasti u glavnom gradu Sani.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*