Miris ruže značajno poboljšava učenje i pamćenje

Odavno je poznato da ruže i cvijeće uljepšavaju prostor, a sada je novo istraživanje pokazalo da ruže imaju pozitivan učinak na pamćenje. Kako piše New York Post, ruže su cvijet koji se najčešće poklanja, a novo istraživanje je pokazalo da njihov miris poboljšava rad mozga i poboljšava pamćenje te kognitivne sposobnosti.

Ono je provedeno na 50 tinejdžera koji su morali učiti za nadolazeći test gdje su bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa učila je u blizini ruža osjećajući njihov miris, dok je druga učila u blizini njih, ali nije osjetila njihov miris, a svi su imali zadatak da savladaju iste jezičke vježbe.

Nakon učenja, uslijedilo je pisanje testa i istraživanje je pokazalo da su ona djeca koja su učila blizu ruža imala bolje rezultate, odnosno, bolje su pamtili i posjećali se zadataka.

Učenici su zatim nastavili koristiti ruže, odnosno, svakodnevno su u sobi imali ovaj cvijet koji je tokom noći pozitivno utjecao na njihov mozak. Kada se miris ruža osjetio za vrijeme spavanja, pamćenje i kognitivne sposobnosti su se povećale za 30 posto.

Rezultati istraživanja su pokazali da se spavanjem pored ruže i osjećanja njenog mirisa poboljšava pamćenje, a osoba svakodnevno zapamti više informacija i duže ih pohranjuje, što zapravo znači da se tih stvari sjeća duže i bolje.

“Naša studija je zapravo pokazala da možemo olakšati proces učenja i to tokom spavanja. I ko bi zapravo pomislio da bi nam naš nos mogao pomoći značajno u tome”, naveo je doktor Jürgen Kornmeier, jedan od autora studije.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*