Rizik od raka: Hiljade ljudi ugrožene zbog deponije elektronskog otpada u Gani

Gana je postala mjesto jedne od najvećih deponija elektronskog otpada na svijetu, a ova smrtonosna industrija predstavlja opasnost od raka za hiljade ljudi. RT je objavio video snimljen na deponiji nedaleko od Accre, glavnog grada Gane, zbog koje je regija kontaminirana opasnim toksinima koji su zagadili okoliš i uzrokovali ozbiljne zdravstvene probleme stanovnicima. Procjenjuje se da je na deponiji završilo oko 200.000 tona svjetskog elektronskog otpada.

Deponija je primarni izvor prihoda za mnoge ljude koji pretražuju elektronski otpad i rastapaju ga kako bi dobili željezo i mesing. Proces vađenja ovih metala je veoma opasan jer se ispuštaju toksini povezani s ozbiljnim ekološkim i zdravstvenim problemima uključujući hronične bolove, mrtvorođene bebe, rasprostranjenu zagađenost i štetu koja se nanosi lancu ishrane.

Oni koji su često na deponiji su za RT rekli da imaju mnogo problema među kojima su teškoće s disanjem, bol u prsima i glavobolje.

Istraživanje grupa IPEN i Basel Action Network je ustanovilo da drugotrajna izloženost toksinima može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema uključujući rak. Također, štetno djeluje na imunitet i neurološke sisteme. Situacija se nažalost ne popravlja.

Istraživači su ustanovili da su toksini već ušli u lanac ishrane, a primjer su kokoške koje su već kontaminirane. Njihovo meso i jaja jedu ljudi. Toksini su otkriveni i u majčinom mlijeku kojim se hrane novorođenčad.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*