Najbolji nogometaši u svakoj generaciji: Filip Kostić bolji od Salaha i Manea

Na listi najboljih nogometaša u svakoj generaciji nema nijednog nogometaša Liverpoola, aktuelnog prvaka Evrope, svijeta i budućeg prvaka Engleske.Karijera nogometaša prilično je kratka.Najčešće, nogometaši se probiju u kasnim tinejdžerskim danima, a iz nogometa se povlače kada dođu u tridesete godine.

Jedan od najmlađih nogometaša u Evropi koji trenutno igra na najvišem nivouje Eduardo Camavinga. Već sa 16 godina, sada 17-godišnji nogometaš Rennesa odrastao je u jednog od najboljih nogometaša u prvoj francuskoj ligi. Trenutno, on je vjerovatno najbolji 17-godišnji nogometaš na svijetu. S druge strane, Leo Messi i Cristiano Ronaldo i dalje dominiraju svjetskim nogometom iako su već zašli u tridesete godine.

Međutim, ko je najbolji predstavnik svoje generacije? Stranica givemesports.com napravila je listu najbolje ocijenjenih nogometaša u svojoj generaciji, uzevši u obzir nogometaše iz pet najjačih evropskih liga. Treba napomenuti i da su u statistiku svakog nogometaša uzeli samo ligaške, ali ne i nastupe u takmičenjima kupa.

17 godina: Eduardo Camavinga – 7.10

Ovaj mladi nogometaš jednom se upisao u strijelce i jednom je asistirao u 22 utakmice francuskog prvenstva. Njemu se predviđa blistava budućnost.

18 godina: Benoit Badiashile Mukinayi – 6.84

Badiashile je samo još jedan u nizu mladih talenata iz Francuske. U dresu Monaca ove sezone je nastupio 14 puta i ostavio je vrlo dobar dojam.

19 godina: Jadon Sancho – 7.96

Sancho i Messi su jedina dva nogometaša u Evropi koja su ove sezone zabilježila dvocifreni broj i golova i asistencija. Povratak u Premiership ovog nogometaša na kraju sezone – u Chelsea ili Manchester United, čini se sve izvjesnijim.

20 godina: Kai Havertz – 7.17

Havertz je imao izvanrednu sezonu 2018./19. kada je postigao 20 golova u 42 nastupa. Ove sezone nije dostigao ove brojke, ali to ga nije spriječilo privući veliko zanimanje Liverpoola.

21 godina: Kylian Mbappe – 8.01

Iako ima tek 21 godinu, Mbappe se već profilirao kao jedan od pet najboljih nogometaša na svijetu. Čini se da će ovaj nogometaš postati višestruki osvajač Zlatne lopte.

22 godine: Suat Serdar – 7.44

Serdar vjerojatno nije toliko poznat manje zagriženim ljubiteljima nogometa, ali ovaj vezni igrač već je postigao sedam golova za Schalke ove sezone.

23 godine: Timo Werner –  7.67

Werner je postigao 20 golova u 22 bundesligaška nastupa ove sezone. Kakav učinak! Selidba u neki od najvećih klubova je pitanje trenutka, a među zainteresiranima je i Liverpool. Cijena je “samo” 60 miliona eura.

24 godine: Adama Traore – 7.72

Traore je uvijek imao potencijal postati noćna mora za protivničke odbrane, a ove sezone je taj potencijal i materijalizirao. Uz svoju brzinu i snagu, Traore je ove sezone jedno od najboljih krila u Premiershipu.

25 godina: Domenico Berardi – 7.55

Berardi je postigao barem jedan gol u svakoj sezoni u kojoj je igrao, od trenutka kada je debitirao za Sassuolo 2012. godine. S devet golova i pet asistencija u 18 nastupa u Seriji A, čini se da će se u bliskoj budućnosti preseliti u neki veći klub.

26 godina: Memphis Depay – 7.59

Depay je formu podigao na izvanrednu razinu poslije neuspješne epizode u Manchester Unitedu. Postigao je devet golova u 12 utakmica za Lyon, prije povrede u decembru.

27 godina: Filip Kostić – 7.67

Kostić igra najbolju sezonu u karijeri. Iznenađujuće, Srbin ima veći rejting i od Liverpoolovog tandema Mohamed Salah – Sadio Mane.

28 godina: Neymar – 8.66

Statistika kaže da je Neymar najbolje ocijenjeni nogometaš ove sezone, bolji čak i od Lea Messija. Usprkos brojnim ozljedama, postigao je 19 golova u 14 utakmica.

29 godina: Ciro Immobile – 7.74

Immobile se nalazi u fantastičnoj golgeterskoj formi. Trenutno se nalazi na prvom mjestu liste strijelaca s 26 postignutih golova u 24 utakmice.

30 godina: Marco Reus – 7.50

Reus je postigao 17 golova za Borussiju Dortmund prethodne sezone i bio je njen najbolji igrač. Ove sezone već je upisao 11 golova i mogao bi nadmašiti učinak iz prethodne.

31 godina: Robert Lewandowski – 8.12

Statistički, Lewandowski je treći najbolji nogometaš ove sezone u Evropi. Postigao je 23 gola u 22 utakmice i po mnogima je i dalje najbolji napadač na svijetu.

32 godine: Leo Messi – 8.65

Messi je i dalje najbolji nogometaš na planetu. Postigao je 14 golova i upisao 12 asistencija u samo 18 utakmica ove sezone.

33 godine: Luis Suarez – 7.56

Suarez se polako približava kraju svoje karijere, ali je uspio upisati 11 golova u 15 nastupa prije nego što se ozbiljno povrijedio. Bit će zanimljivo vidjeti u kakvu formu će se Urugvajac vratiti nakon oporavka od povrede koljena.

34 godine: David Silva – 7.14

Silva je i dalje jedan od ključnih nogometaša Pepa Guardiole i Manchester Cityja. Njegova slavna karijera u Cityju će završiti na kraju sezone, a priča se da će je Silva nastaviti u Interu iz Miamija.

35 godina: Cristiano Ronaldo – 7.91

Mnogi nogometaši se do 35. godine povuku iz nogometa. Ne događa se često da nogometaši igraju na vrhunskom nivou i u tridesetim. Usprkos godinama, Ronaldo je statistički šesti nogometaš na svijetu ove sezone. I dalje je čudo prirode!

36 godina: Dante – 6.88

Nekadašnji nogometaš Bayerna i dalje pokazuje impresivnu igru u dresu Nice.

Zaključak je da mnogi veliki igrači nisu statistički najbolji u svojoj generaciji, a među njima se nalaze Mo Salah (27), Sadio Mane (27), Kevin De Bruyne (28), Karim Benzema (32), Virgil Van Dijk (28), Sergio Aguero (31) i Romelu Lukaku (26). ž

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*