PIC: Blokada državnih institucija je neprihvatljiva

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) izrazio je danas bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i svih njegovih sudija.

U svjetlu nedavnih zbivanja u Bosni i Hercegovini, podvukli su da su odluke Suda konačne i obavezujuće, a nadležni organi su ih obavezni provoditi.

Kako su napomenuli, Ustavni sud BiH predstavlja temelj na kojem je izgrađen ustavni okvir BiH i predstavlja osnovni stub vladavine prava i demokratije u BiH, navedeno je u saopćenju.

Upravni odbor PIC-a ostaje posvećen potpuno funkcionalnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, koje su u stanju odgovoriti na potrebe građana i ispoštovati međunarodne obaveze.

  • Blokade državnih institucija, kao i ultimatumi upućeni zvaničnicima na državnom nivou, su neprihvatljivi – istkanuto je u zajedničkoj izjavi PIC-a kojoj se nije pridružila Ruska Federacija.

Naglasili su da zvanični pojam “međuentitetska linija razgraničenja” ni na koji način ne predstavlja državnu granicu niti podrazumijeva državnost Republike Srpske, entiteta nastalog Daytonskim mirovnim sporazumom u okviru države BiH.

Potvrdili su opredijeljenost za poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integriteta i temeljne strukture BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

  • Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH te pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Sve strane su obavezne da se u cijelosti pridržavaju Općeg okvirnog sporazuma za mir, kao i svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika – rečeno je.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira apelirao je na sve političke aktere da se okrenu napretku BiH na provedbi ključnih reformi u oblasti demokratije i funkcionalnosti države, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave, na njenom putu ka priključenju Evropskoj uniji.

  • Političke ciljeve treba ostvarivati kroz angažman u dijalogu zasnovanom na zajedničkim interesima. Upravni odbor PIC-a ostaje opredijeljen za dobrobit svih građana BiH, koji zaslužuju da žive u stabilnoj, sigurnoj i prosperitetnoj državi – rečeno je zajedničkoj izjavi koju prenosi Ured visokog predstavnika u BiH (OHR).

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*