Podžić – Sattler: Istaknuta spremnost institucija EU da pomognu BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je u posjet primio šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johanna Sattlera.

U razgovoru, kojem su prisustvovali i pomoćnici minista obrane BiH Zoran Šajinović i Adem Spahić, ministar Podžić je predstavio prioritete Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH), ali i izazove s kojima se cijela zemlja susreće na putu članstva u EU.

Istaknuta je izvrsna suradnja s vojnim snagama EU (EUFOR) u BiH te sudjelovanje OSBiH u procesu humanitarnog razminiranja, kako bi BiH do 2025. godine postala zemlja sigurna od mina.

Podžić je naglasio i napore OSBiH u procesu obilježavanja malog oružja i lakog naoružanja, što doprinosi osiguranju stabilnog i sigurnog okruženja.

Kao jedan od izazova s kojima se susreće cijela regija pomenute su ilegalne migracije.

Ambasador Sattler je izrazio razumijevanje za složenost političkih procesa i izazova s kojima se cijela BiH suočava na putu članstva u EU.

Istaknuta je spremnost institucija EU da pomognu Bosni i Hercegovini i dalje surađuju s njezinim institucijama na dobrobit svih njenih stanovnika, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*