Košarkaši BiH u dramatičnoj završnici savladali Latviju

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u Rigi domaću selekciju Latvije sa 62:61 u prvoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021.

Izabranici selektora Vedrana Bosnića do pobjede su došli nakon velikog preokreta i sjajne igre u posljednjoj dionici koju su dobili rezultatom 16:8, što je bilo dovoljno za važan trijumf na startu kvalifikacija za Eurobasket.

Latvijci su bolje otvorili meč i u prvoj četvrtini došli do prednosti od 21:17, a bh. nacionalni tim je drugu četvrtinu počeo serijom 7:0, ali Latvijci su ponovo zaigrali bolje i prvo poluvrijeme završili u svoju korist rezultatom 36:30.

I u trećoj četvrtini je viđena uzbudljiva i rezultatski neizvjesna košarka, a u posljednjoj četvrtini selekcija BiH dolazi do nevjerovatne serije 14:0 i prešla u vodstvo 60:53. U posljednjim minutama meča viđena je uzbudljiva završnica u kojoj su košarkaši BiH imali više koncentracije i sportske sreće i došli do trijumfa 62:61.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Edin Atić sa 15, Miralem Halilović sa 13 i Aleksandar Lazić sa 10 poena, a u selekciji Latvije Martin Laksa i Martins Meiers sa po 13 poena.

Bh. košarkaši igraju u kvalifikacijskoj grupi H gdje će im, osim Latvije, protivnici biti selekcije Grčke i Bugarske.

Grčka je ranije danas na svom terenu savladala Bugarsku sa 73:63.

Reprezentacija BiH kvalifikacije nastavlja za tri dana kada će u tuzlanskom Mejdanu ugostiti selekciju Grčke.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*